BIBD terima 5,000 panggilan sehari

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 SEPT – Pusat Perhubungan Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD), menerima lebih 5,000 panggilan sehari sejak langkah kawalan COVID-19 bermula pada bulan lalu.

Sejak langkah kawalan pertama diumumkan oleh Kementerian Kesihatan pada 9 Ogos lalu, Pusat Perhubungan berkenaan telah menerima panggilan hampir 55,000 panggilan setakat 31 Ogos dengan purata 5,000 panggilan keluar masuk setiap hari.

Selain itu, terdapat hampir 8,000 panggilan meminta dihubungi balik, lebih 6,000 chat messages serta 1,300 pesanan ringkas dan e-mel di luar talian.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, hari ini, BIBD menyatakan, mereka menyedari bahawa semasa pandemik ini, dengan adanya langkah-langkah pengawalan COVID-19 dan pelanggan duduk di rumah, terdapat peningkatan jumlah pertanyaan.

Bagaimanapun, tambah kenyataan, dalam negara berhadapan dengan gelombang ke-dua pandemik ini, pasukan bank berkenaan beroperasi dengan kapasiti yang dikurangkan kerana pengaktifan pelan kelangsungan perniagaan (BCP) serta demi kesihatan dan keselamatan kakitangan BIBD.

Ini telah menyebabkan peningkatan jumlah panggilan yang diterima secara mendadak setiap hari. Sehubungan itu, BIBD meminta pelanggan untuk bersabar dan memahami situasi yang dihadapi oleh pasukan pusat berkenaan dalam menangani setiap pertanyaan dengan sewajarnya.

Selain itu, BIBD juga mengingatkan bahawa petugas barisan hadapan bank berkenaan berusaha melakukan yang terbaik untuk melayani pelanggan dan berharap pelanggan akan menghargai usaha mereka dengan berkomunikasi dengan sopan dan hormat.

Kenyataan menyatakan, daripada keseluruhan panggilan yang diterima adalah berkaitan dengan pertanyaan transaksi dan baki serta permintaan pengaktifan kad dan perkara ini, BIBD mengingatkan pelanggan fungsi berkenaan dapat dibuat melalui aplikasi mudah alih BIBD NEXGEN Wallet atau melalui BIBD NEXGEN Online.