Bicara saman hak bekukan ovum bermula

BEIJING, 17 SEPT – Selepas hampir dua tahun, seorang wanita belum berkahwin yang memfailkan saman bagi haknya untuk membekukan ovum di Beijing, kini memulakan perbicaraan, dalam satu saman undang-undang jarang berlaku terhadap sekatan negara itu ke atas kesihatan reproduktif wanita yang belum berkahwin.

Teresa Xu sudah menunggu sejak Disember 2019 bagi perbicaraan keduanya di Mahkamah Rakyat Chaoyang di Beijing. Dia menyaman Hospital Obstetrik dan Ginekologi Beijing di Capital Medical University, sebuah hospital awam yang melarangnya membekukan ovumnya, memetik ia bertentangan undang-undang kebangsaan.

Kemenangan Xu boleh menandakan langkah penting bagi wanita belum berkahwin di China yang mahu mendapatkan akses faedah awam.

“Dari 2018 sehingga sekarang, ia sudah hampir tiga tahun dan ovum saya makin tua bersama saya, tarikh akhir lebih dekat dan memberi tekanan,” kata Xu. – AFP

Polis berkawal ketika Teresa Xu bercakap dengan wartawan pada akhir sesi perbicaraan di Mahkamah Rakyat Chaoyang di Beijing, China. – AP