Saturday, August 20, 2022
23.2 C
Brunei

BICAT platform kongsi teknologi pertanian

-

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 JULAI – Dengan bertemakan ‘Teknologi untuk Pertanian 4.0’, Persidangan Antarabangsa Borneo mengenai Agroteknologi (BICAT) 2022 buat julung kalinya dianjurkan oleh Universiti Teknologi Brunei (UTB) melalui Pusat Pengajian Sains Gunaan dan Matematik (SASM), Pusat Penyelidikan Sains dan Teknologi Agrimakanan (CrAFT) dan Pusat Kejuruteraan Inovatif (CIE) di Dewan Persidangan Utama, Pusat Persidangan Antarabangsa (ICC), Berakas, kelmarin.

Hadir merasmikan BICAT 2022 yang dilaksanakan secara hibrid dengan menyaksikan penyertaan dari dalam dan luar negara itu ialah Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, Yang Berhormat Dato Seri Paduka Dr Haji Abdul Manaf bin Haji Metussin.

Persidangan tersebut dianjurkan bersempena dengan Minggu Ekonomi, Persidangan dan Pameran Pertengahan Tahun Brunei (Brunei MYCE) 2022 anjuran Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP).

Naib Canselor UTB, Profesor Dr Hajah Zohrah binti Haji Sulaiman dalam ucapannya antara lain berkata, persidangan itu dihasratkan untuk menyediakan platform perbincangan pelbagai isu dan peluang dalam teknologi semasa dan akan datang, meliputi pertanian yang mampan dan mesra alam serta dalam menyediakan keselamatan makanan untuk pertumbuhan penduduk di samping peluang pekerjaan dan pertumbuhan ekonomi, dalam memenuhi strategi yang ditetapkan untuk Wawasan Brunei 2035.

Yang Berhormat Dato Seri Paduka Dr Haji Abdul Manaf bergambar ramai semasa menghadiri BICAT 2022 di Dewan Persidangan Utama, Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas pada 2 Julai. – Gambar serahan UTB

Beliau menambah, persidangan tersebut juga akan dapat mewujudkan rangkaian dan kerjasama dengan sektor agroteknologi yang berminat, yang akan memberikan kelebihan kepada akademik, penyelidikan dan pembangunan sebarang aktiviti-aktiviti yang diungakayahkan pada masa hadapan. UTB, tambahnya, kini menawarkan Program Ijazah Sarjana Muda dalam Agroteknologi dengan minor dalam Perniagaan dan Sains dan Teknologi Makanan.

Persidangan dimulakan dengan sesi pleno bersama para pembentang kertas ucap-tama yang dipimpin oleh Penolong Naib Canselor (Penyelidikan), UTB, Profesor Dr Mohamed Hasnain Isa selaku moderator.

Ucaptama pertama dimulakan dengan pembentangan secara maya oleh Presiden Institut Penyelidikan Ekonomi untuk ASEAN dan Asia Timur, Profesor Hidetoshi Nishimura dengan tajuk ‘Laluan Digital untuk Meningkatkan Produktiviti, Keuntungan, dan Kelestarian Sistem Agrimakanan’.

Ini diikuti dengan pembentangan daripada Pengerusi Jabatan Pertanian, Makanan dan Sains Pemakanan, Universiti Alberta, Kanada, Profesor Heather Bruce yang menyampaikan sesi pleno kedua bertajuk ‘Meningkatkan Sekuriti Makanan melalui Persekitaran Pertanian yang Terkawal’.

Acara diteruskan lagi dengan sesi lawatan secara maya mengenai ‘Projek Tapak Semaian Eko Pertanian Digital antara Brunei dan Jepun’ yang dihoskan oleh Pengarah, Bahagian Asia dan Pasifik, Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri, Jepun, Ikeya Iwao. Penceramah ucaptama ketiga, Pengarah Margot Forde Forage Germplasm Centre, New Zealand, Dr Kioumars  Ghamkhar pula membentangkan mengenai ‘Teknologi Pertanian Digital untuk Penambahbaikan Forage di New Zealand’. Persidangan juga diisikan dengan 21 pembentangan oleh para peserta dan perwakilan.

Antara yang diketengahkan semasa persidangan itu termasuk kemajuan dalam agroteknologi dan aplikasi kejuruteraan akuakultur; pemprosesan makanan dan minuman, keselamatan dan pemprosesan makanan halal; dan banyak lagi yang dibentangkan oleh penyelidik tempatan dan antarabangsa daripada pelbagai institusi.

Persidangan telah diakhiri dengan pengumuman Anugerah Kertas Kerja Terbaik setelah ucapan penutup yang disampaikan oleh Profesor Dr Beston Nore selaku pengerusi jawatankuasa penganjur persidangan tersebut.

BICAT 2022 merupakan persidangan pertama dalam bidang agroteknologi yang dianjurkan oleh UTB di bawah Brunei MYCE. Ia mewujudkan platform untuk bertukar-tukar perkembangan teknologi dalam pertanian.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Yangtze susut, kemarau teruk landa China

CHONGQING, 19 OGOS – Sungai terbesar China, Yangtze menyusut teruk hari ini akibat kemarau musim panas terburuk di China dalam masa enam dekad sehingga...
- Advertisment -