Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Biden gelar Putin dengan perkataan kesat

  SAN FRANCISCO, 22 FEB – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden menggelar rakan sejawatannya dari Rusia, Vladimir Putin sebagai ‘crazy SOB’ pada acara pengumpulan dana awam hari ini di California.

  “Kami mempunyai ‘crazy SOB’ seperti Putin, dan lain-lain, dan kita sentiasa perlu bimbang tentang konflik nuklear, tetapi ancaman wujud kepada manusia adalah iklim,” kata Biden dalam ucapan ringkas pada acara di San Francisco yang dihadiri oleh sekumpulan kecil wartawan.

  Dalam slip mikrofon panas pada Januari 2022, Biden juga menggelar wartawan Fox News sebagai ‘anak bangsat’.

  Biden berbahasa yang kuat berikutan peristiwa lain di mana dia memanggil presiden Rusia, yang mengarahkan pencerobohan Ukraine pada 2022, sebagai ‘penjual daging’ dan ‘penjenayah perang’.

  Biden berkata Amerika Syarikat akan mengumumkan pakej sekatan baharu yang keras pada hari Jumaat terhadap Rusia berhubung kematian pemimpin pembangkang, Alexei Navalny di penjara.

  Pada acara pengumpulan dana itu, Biden juga menyerang pesaing pilihan raya November yang dianggapnya, Donald Trump kerana membandingkan masalah undang-undangnya dengan nasib Navalny.

  “Jika saya berdiri di sini 10 hingga 15 tahun lalu dan mengatakan semua ini, anda semua akan fikir saya harus komited,” kata Biden. – AFP

  Joe Biden bercakap semasa satu acara untuk mengumumkan bahawa Pentadbirannya telah meluluskan pembatalan hutang pelajar sebanyak AS$1.2 bilion untuk hampir 153,000 peminjam di Perpustakaan Julian Dixon di Culver City, California, kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...