Biden hos sidang kemuncak Quad

WASHINGTON, 24 SEPT – Presiden Joe Biden hari ini mempertingkat usahanya untuk memperkukuh kepimpinan Amerika Syarikat (AS) di rantau Indo-Pasifik terhadap China dengan sidang kemuncak fizikal pertama kumpulan serantau Quad.

Bertemu di Rumah Putih, Biden dan pemimpin Australia, India dan Jepun akan membincang kempen vaksinasi COVID-19, infrastruktur serantau, perubahan iklim dan menjamin rantaian bekalan untuk semikonduktur yang digunakan dalam teknologi komputer.

Sementara China secara rasminya tidak termasuk dalam agenda, Quad akan menekankan sokongan untuk rantau ‘Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka,’ beritahu pegawai kanan AS kepada pemberita. Ia merupakan frasa yang sering digunakan untuk memastikan China tidak akan berakhir menguasai rantau, termasuk laluan jalan antarabangsa yang penting.

Bagi Washingon, mesyuarat Quad menandakan satu lagi langkah untuk mengembalikan fokus AS pada usaha diplomatik, berikutan pengundurannya dari perang selama 20 tahun di Afghanistan.

“Pentadbiran Biden memahami cabaran abad ke-21 sebahagian besarnya akan berdepan rantau Indo-Pasifik,” kata pegawai kanan pentadbiran, yang enggan memberikan namanya. “Kami sedang menambah dua kali ganda usaha kami.”

Daripada tiga kumpulan serantau yang dipimpin Washington dalam percaturan strategiknya untuk mengatasi kebangkitan China, Quad adalah yang bersifat paling terbuka.

Dua kumpulan lain ialah perikatan perkongsian risikan Five Eyes, terdiri daripada Australia, Kanada, New Zealand, United Kingdom dan Amerika Syarikat, dan ketibaan terbaharu dalam blok – AUKUS.

AUKUS hanya dilancarkan pada minggu lalu dan menumpu pada projek untuk Australia memperoleh kapal selam tenaga nuklear menggunakan teknologi AS dan Britain. Walaupun ia akan mengambil masa beberapa tahun untuk tentera laut Australia mendapatkan kapal selam itu, pengumuman telah mengejutkan seluruh dunia, menimbulkan kemarahan China dan mencetuskan perbalahan dengan Perancis yang melihat kontrak sebelumnya untuk menjual kapal selam konvensional kepada Australia dibatalkan.

Mesyuarat Rumah Putih dijangka menjadi salah satu sidang kemuncak antarabangsa terakhir untuk Perdana Menteri Jepun, Yoshihide Suga, yang tidak akan bertanding untuk dipilih semula. Perdana Menteri India, Narendra Modi dan Perdana Menteri Australia, Scott Morrison juga akan hadir pada sidang tersebut. – AFP

Gambar fail menunjukkan Presiden Joe Biden (kanan) bertemu dengan Perdana Menteri Australia, Scott Morrison di Hotel Intercontinental Barclay semasa Perhimpunan Agung PBB di New York. Biden menganjur sidang kemuncak fizikal pertama perikatan Indo-Pasifik ‘Quad’ hari ini. – AP