Biden namakan barisan kabinet hari ini

WASHINGTON, 23 NOV – Presiden Amerika Syarikat (AS) yang dipilih, Joe Biden akan menamakan barisan pertama anggota kabinet, esok, kata ketua turusnya, walaupun Donald Trump masih mempersoalkan keputusan pilihan raya yang didakwanya berbaur penipuan.

Biden tetap meneruskan persediaan untuk memikul tanggungjawab presiden pada 20 Januari ini, walaupun Trump berusaha untuk mengubah keputusan undian pada November.

“Anda akan dapat melihat barisan pertama pemilihan anggota kabinet presiden yang dilantik pada Selasa ini,” katanya ketika wawancara bersama ABC ‘This Week’, semalam.

Beberapa pertubuhan berita AS termasuk Bloomberg dan The New York Times melaporkan presiden pilihan itu akan mencalonkan diplomat bermusim dan penolong jangka panjang Antony Blinken sebagai setiausaha negara.

Biden juga berkata minggu lalu beliau sudah pun mengumumkan pilihannya bagi jawatan penting setiausaha perbendaharaan.

Media AS juga melaporkan beliau akan menamakan Linda Thomas-Greenfield, yang berkhidmat sebagai setiausaha negara bagi Afrika di bawah Presiden Barack Obama, sebagai duta PBBnya. – AFP

Gambar fail yang diambil pada 20 Jun 2016 menunjukkan Timbalan Setiausaha Negara AS, Antony Blinken ketika menghadiri majlis berkaitan Hari Pelarian Sedunia bagi mengenal pasti mereka yang telah datang ke AS dengan status pelarian atau pencari perlindungan di Muzium Holocaust, Washington. – AFP