Bijak sesuaikan keadaan untuk beriadah

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 SEPT – Sebarang aktiviti riadah pada ketika ini tidak dilarang namun orang ramai disarankan untuk menggunakan pelitup muka jika ingin mengunjungi tempat kunjungan ramai.

Jika diketahui tempat tersebut dikunjungi oleh ramai orang, mereka juga dinasihatkan untuk memilih tempat lain yang kurang pengunjungnya.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar memberikan nasihat itu ketika mengulas mengenai kebimbangan tentang tempat mendaki bukit yang dikunjungi ramai orang ketika pandemik ini semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan menasihatkan orang ramai supaya bijak untuk menyesuaikan keadaan dengan keadaan negara yang berhadapan dengan penularan COVID-19 pada masa ini. 

“Kita anggap semua orang di luar sana adalah positif COVID-19 sehinggalah ia terbukti disahkan negatif. Oleh itu jika tempat mendaki bukit itu ramai dan bersesak, maka tidak disarankan untuk mengunjunginya.

“Jika masih tetap ingin ke sana, maka mereka haruslah menggunakan perlindungan tambahan seperti menggunakan pelitup muka dan sebagainya,” tambah Yang Berhormat Dato.