BILIF anjur Syariah Advisory Series

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 OGOS – Institut Kepimpinan dan Kewangan Islam Brunei (BILIF), baru-baru ini, telah menganjurkan Syariah Advisory Series: Putting Theory into Contemporary Applications yang diadakan secara hibrid di Hotel Radisson Brunei.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh BILIF, acara yang dihadiri oleh penasihat-penasihat Syariah dan ahli-ahli lembaga Syariah di Negara Brunei Darussalam itu telah dimulakan dengan masterclass diikuti dengan perbincangan panel.

Antara ahli panel yang telah diundang ialah Ketua Serantau, Khidmat Nasihat dan Tadbir Urus Syariah, CIMB Islamic Bank, Ahmad Suhaimi Yahya; Pengerusi Lembaga Penyelia Syariah Supervisory Board Malayan Banking Berhad, Dr Aznan Hasan; Ahli Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Profesor Dr Engku Rabiah Adawiah binti Engku Ali dan Naib Presiden Kanan dan Ketua Bahagian Penasihat Syariah Kumpulan, RHB Islamic Bank Berhad, Ahmad Mukarrami Ab Mumin.

Kenyataan menyatakan, antara topik dan isu berkaitan syariah yang telah dibincangkan adalah penggunaan pelbagai kontrak dalam kewangan Islam secara kontemporari dan faktor-faktor pengawalseliaan yang perlu dipertimbangkan dalam dokumen-dokumen perundangan.

Para panel juga mengongsikan amalan terbaik antarabangsa serta pengalaman masing-masing dalam menangani isu-isu kompleks dan rumit berkaitan dengan proses penilaian dan kelulusan di peringkat organisasi.

Siri kedua Syariah Advisory Series akan diadakan pada November depan dan akan membincangkan inovasi dalam pasaran modal Islam, produk dan instrumen ekuiti Islam, derivatif Islam dan pemeriksaan saham.

Antara ahli panel yang hadir semasa Syariah Advisory Series: Putting Theory into Contemporary Applications yang diadakan secara hibrid di Hotel Radisson Brunei. – Gambar serahan BILIF