BILIF eratkan hubungan kerja dengan BIBF, AAOIFI

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 MEI – Bagi membincangkan peluang kerjasama dua hala untuk program pembelajaran, acara dan penyelidikan yang antara lainnya ke arah peningkatan pembangunan modal insan dalam bidang kewangan

Islam, Institut Kepimpinan dan Kewangan Islam Brunei (BILIF) telah mengadakan lawatan kerja ke Institut Kewangan dan Perbankan Bahrain (BIBF) dan Pertubuhan Perkaunan dan Pengauditan bagi Institusi Kewangan Islam (AAOIFI) di Manama, Bahrain pada 17 Mei lalu.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh BILIF, di sini, mewakili organisasi itu semasa lawatan kerja berkenaan ialah Ketua Pegawai Eksekutif BILIF, Hajah Sufinah binti Haji Sahat dan Pemangku Pengurus Kanan, Jabatan Pembelajaran dan Pembangunan, BILIF, Dayang Ida Nazrena binti Haji Bujang.

Lawatan tersebut juga diharapkan dapat mengeratkan lagi hubungan kerja di antara organisasi-organisasi yang terlibat.

Semasa lawatan ke AAOIFI, satu memorandum persefahaman (MoU) telah ditandatangani oleh BILIF yang diwakili oleh Hajah Sufinah dan AAOIFI yang diwakili oleh Ketua Setiausaha, Omar Mustafa Ansari.

Kenyataan menerangkan bahawa BILIF merupakan sebuah pusat kecemerlangan bagi industri kewangan di bawah Brunei Darussalam Central Bank (BDCB).

Sehubungan itu, BILIF menawarkan program pembelajaran dan latihan berkualiti tinggi serta menganjurkan seminar dan acara bekerjasama khususnya dalam bidang kewangan Islam dan kepimpinan.

Misi BILIF adalah untuk membentuk pemimpin, pakar dan pemacu inovasi masa depan dalam bidang yang disebutkan melalui program-program imersif dan acara-acara bertaraf antarabangsa.

Bagi yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai BILIF bolehlah melayari laman sesawang www.bilif.com.bn atau akaun Instagram @BILIF.bn.

Hajah Sufinah dan Omar Mustafa Ansari bertukar dokumen MoU yang dimeterai semasa lawatan ke AAOIFI di Manama, Bahrain pada 17 Mei lalu. – Gambar serahan BILIF