Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Bilik asrama diubah suai cantik, kreatif

  NEW YORK – Daripada kepala katil bertatah berharga AS$300 dan buku meja kopi AS$100 kepada kabinet yang dibuat khas untuk menyembunyikan peti sejuk mini awda, pelajar membelanjakan wang yang banyak untuk menghiasi bilik asrama mereka, menambah lagi kos kolej yang melambung tinggi.

  Malah ada yang melakukan lebih ekstrem untuk mengupah pereka dalaman untuk mencantikkan ruang bilik mereka sebesar 12 kaki dan 20 kaki.

  Lesley Lachman, 18, merancang kelengkapan perabot untuk bilik asrama yang dikongsi bersama rakan sebiliknya sejurus selepas memutuskan untuk memasuki Universiti Mississippi pada bulan Mei. Penduduk Rye, New York itu melayari laman web seperti Pinterest dan mereka bentuk biliknya sendiri – dengan warna merah jambu, ungu dan hijau yang diambil daripada gabungan jenama mahal seperti Essentials with Eden serta barangan yang lebih murah daripada Ikea dan Facebook Marketplace. Jumlah kos untuk reka bentuk? Kira-kira AS$3,000, dibayar oleh ibu bapanya.

  “Terdapat banyak kerja yang perlu dilakukan kerana ia terasa membosankan. Ia tidak berasa selesa seperti rumah sendiri,” kata Lachman, yang menyiarkan video biliknya ‘sebelum’ dan ‘selepas’ di TikTok.

  Video ‘sebelum’ menunjukkan dinding blok sinder berwarna kuning terang, meja binaan dalam berwarna mustard dan almari terbuka. Video ‘selepas’ menunjukkan pengubahsuaian lengkap, dengan langsir renda untuk menutup almari, bantal bersulam dan kepala katil putih yang empuk untuk menghiasi katilnya serta lukisan bentuk hati berbingkai yang ditempah khas.

  Sydney Allbritton (kiri) dan Emma Kirk bergambar dalam bilik asrama mereka yang dihiasi di Universiti Mississippi di Oxford. – Gambar AP
  Bilik asrama Sydney Allbritton dan Emma Kirik dihiasi dalam warna merah muda, hijau dan biru muda di Universiti Mississippi di Oxford. – Gambar AP
  Buku dan bunga disusun kemas di atas kabinet dalam bilik asrama Emma Kirk di Universiti Mississippi. – Gambar AP
  Sebuah kabinet menyembunyikan peti sejuk kecil dalam bilik asrama Sydney Allbritton dan Emma Kirk. – Gambar AP
  Gambar AP
  Sara Hunt duduk dalam bilik asramanya di Universiti New York. – Gambar AP

  “Saya sangat suka bilik itu,” kata Lachman selepas reka bentuk semulanya. “Saya mahu membiarkan pintu terbuka dan mahu semua orang singgah dan mengaguminya.”

  Secara keseluruhan, musim kembali ke kolej merupakan perniagaan yang besar, dengan keluarga dijangka membelanjakan kira-kira AS$1,367 secara purata seorang, meningkat 14 peratus daripada setahun yang lalu, menurut tinjauan tahunan yang dijalankan pada musim panas oleh Persekutuan Runcit Kebangsaan dan penyelidik pasaran Prosper Insights & Analitis.

  Perbelanjaan untuk barangan mahal seperti elektronik dan kelengkapan asrama serta keperluan seperti makanan menyumbang lebih separuh daripada kenaikan itu, menurut NRF.

  Sementara itu, jumlah kos kolej – termasuk tuisyen, yuran, bilik dan penginapan – hampir dua kali ganda antara 1992 dan 2022, meningkat daripada purata pelarasan inflasi sebanyak AS$14,441 setahun kepada AS$26,903 untuk semua jenis universiti, menurut Pusat Statistik Pendidikan Kebangsaan, cawangan statistik Jabatan Pendidikan. Kos asrama menyaksikan lonjakan yang sama dalam tempoh yang sama, meningkat daripada AS$3,824 kepada AS$7,097.

  Sara Hunt, 19, pelajar tahun kedua di Universiti New York (NYU) dari Pigeon Forge, Tennessee, mahu bilik asramanya kelihatan selesa tetapi bajetnya ialah AS$100. Itu kerana dia menanggung 30 peratus – atau hampir AS$30,000 setahun – daripada bil kolej tahunan NYU. Baki selebihnya dibiayai bantuan kewangan.

  “Saya berusaha berfikiran positif dan tidak membandingkan diri saya dengan orang lain kerana saya sangat bertuah dengan apa yang saya ada. Tetapi ia benar-benar tertekan,” kata Hunt, yang bekerja lebih daripada 60 jam seminggu pada tahun persekolahan lalu dan bekerja sebagai tukang masak pastri pada musim panas ini untuk membantu membayar perbelanjaan kolejnya.

  Untuk hiasan asramanya, Hunt meninjau kedai Goodwill, Dollar Tree, T.J. Maxx dan Five Below untuk tawaran lampu neon, pelekat kertas dinding dan peralatan tempat tidur. Dia juga menyelongkar bekas barangan yang dipulangkan daripada peruncit utama di bazar diskaun di kampung halamannya.

  Jamel Donnor, seorang profesor di Kolej William & Mary di Williamsburg, Virginia, dan pakar terkemuka mengenai ketidaksamaan dalam pendidikan, berkata jurang yang besar dalam kelengkapan asrama menandakan ‘realiti yang tidak diungkapkan bagi mereka yang mempunyai wang dan tidak ada wang.’ Dia berkata perbezaan yang ketara dalam perhiasan asrama antara mereka yang mempunyai wang dan mereka yang tidak boleh mendorong beberapa pelajar tertanya-tanya sama ada mereka sepatutnya berada di kolej.

  “Ada sindrom penyamar ini,” katanya.

  Pembekal asrama Dormify memenuhi pelajar dengan bajet besar dan kecil. Buat pertama kali pada musim luruh ini, ia menawarkan pelbagai pakej keperluan termasuk pek 19 item dengan harga AS$159 yang termasuk tuala mandi dan selimut untuk mereka yang lebih mementingkan harga. Bagi mereka yang berbelanja besar, Dormify melancarkan perkhidmatan pereka dalaman dengan harga AS$450 bersama penghias dalaman Jen Abrams dan ia merancang melancarkan tawaran dengan pereka lain tahun depan.

  Amanda Zuckerman, pengasas bersama dan presiden Dormify, berkata TikTok telah meningkatkan standard dalam perabot asrama, mewujudkan ‘keupayaan menjadi terkenal di TikTok atau menjadi viral kerana bilik awda dihiasi dengan cantik.’ Purata tempahan naik 15 peratus pada musim luruh ini, katanya.

  Dawn Thomas melancarkan perkhidmatan reka bentuk dalaman – After Five Designs – di Jackson, Mississippi 20 tahun lalu untuk pelajar kolej selepas mereka bentuk bilik asrama untuk anak-anaknya sendiri yang akan melanjutkan pelajaran tinggi mereka. Dia berkata dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dia telah melihat ramai pereka lain bekerja dengan pelajar.

  Thomas berkata ibu bapa membelanjakan sehingga AS$10,000. Salah satu item yang lebih popular ialah kabinet berharga AS$1,900 yang dibuat khas untuk menutupi peti sejuk di asrama.

  Tetapi dia juga perasan ibu bapa mula mengelak membeli barangan tertentu.

  “Ekonomi tidak begitu baik tahun ini,” katanya. “Dan saya perhatikan tiada apa yang mustahil.”

  Emma Kirk, yang berasal dari Grenada, Mississippi dan pelajar baharu di Universiti Mississippi, memanfaatkan perkhidmatan Thomas dan membeli kepala katil bertatah emas, bantal yang dibuat khas dan cadar antara barangan lain. Dia tidak tahu berapa jumlah bil sejak ibu bapanya membayarnya. Tetapi dia berkata ibu bapanya membantah apabila dia memilih sesuatu yang terlalu mahal.

  “(Thomas) akan mengusahakan sesuatu di mana kita boleh mendapatkan sesuatu yang serupa,” katanya.

  Walaupun bajetnya ketat, Hunt berkata dia gembira dengan hiasan bilik asramanya.

  “Di NYU, ramai ibu bapa membayar segala-galanya. Tetapi saya di sini bukan untuk mengadili,” katanya. “Terus-terang, walaupun saya mempunyai semua wang di dunia, saya mungkin masih akan menghiasi bilik saya seperti yang saya miliki sekarang.” – AP

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...