Bimbang dipanah petir, pelancaran SpaceX dibatalkan

PUSAT ANGKASA LEPAS KENNEDY, 28 MEI – Selepas sehari berasa teruja, pelancaran SpaceX ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa – misi pertama untuk berlepas dari negara AS dalam hampir satu dekad – dibatalkan semalam disebabkan kebimbangan dipanah petir.

Dengan angkasawan NASA Bob Behnken dan Doug Hurley duduk dalam kapsul Crew Dragon, pelantar pelancaran tertarik dan pengisian minyak untuk roket, SpaceX mengumumkan pelancaran dibatalkan.

“Malangnya kami tidak akan mengadakan pelancaran hari ini,” kata pengarah pelancaran Mike Taylor, 17 minit tinggal sebelum pelancaran.

“Kami mempunyai terlalu banyak elektrik dalam atmosfera,” kata ketua NASA Jim Bridenstine selepas itu.

“Tidak adanya ribut petir tetapi timbulnya kebimbangan sekiranya kami melancarkan roket ia mungkin mencetuskan kilat,” tambah beliau.

Presiden Donald Trump ditemani Wanita Pertama Melania Trump, Mike Pence dan Karen Pence, mengunjungi pusat NASA sebelum menyaksikan pelancaran SpaceX di Pusat Angkasa Lepas Kennedy, Florida pada 27 Mei 2020. – AFP

Ia berlaku dalam misi Apollo 12, yang terkena dua kali sejurus selepas dilancarkan, merosakkan beberapa peralatan tidak penting namun masih sempat menamatkan misi.

Penangguhan bermakna pelancaran roket Amerika pertama perlu menunggu beberapa hari lagi sejak program angkasa lepas berakhir pada 2011. Mereka akan cuba sekali lagi pada Sabtu.

Jika berjaya, pelancaran akan menjadi kejayaan pertama yang dilakukan oleh syarikat milik swasta.

Misi itu dilancarkan meskipun penutupan akibat pandemik koronavirus, dengan kru dikuarantin sejak dua minggu lalu.

Presiden Donald Trump dan Wanita Pertama Melania Trump telah tiba di Florida untuk menyaksikan pelancaran, namun pulang ke Rumah Putih sebaik sahaja pelancaran dibatalkan. – AFP