Bimbingan pakar China lahirkan pemandu lokomotif Kenya

NAIROBI – Pada Februari lalu, John Pius, 32, seorang jurutera mekanikal telah menyertai barisan pemandu lokomotif bebas Kenya yang pertama dan telah menghantar kereta api penumpang Standard Gauge Railway (SGR) yang beroperasi di laluan Nairobi-Suswa sepanjang 120km yang dilancarkan pada 16 Oktober 2019.

Beliau memulakan latihan pada 2016 untuk kursus pemanduan lokomotif setahun lebih bagi pelancaran SGR Mombasa-Nairobi yang dibina di China sepanjang 480km. Pius ditempatkan di bawah bimbingan seorang pakar China, yang mengajarnya asas memandu kereta api moden, sebagai sebahagian usaha untuk mempromosikan pemindahan kemahiran teknikal China-Kenya.

Semasa temu bual dengan Xinhua baru-baru ini, Pius berkata hasil daripada latihan ketat oleh pakar China itu, dia berasa cukup cekap untuk memandu lokomotif SGR, memuji merevolusikan perjalanan dan perdagangan di Kenya.

“Setelah bersama jurulatih Cina sejak 2016, saya telah mempelajari teknik berguna seperti memandu lokomotif, menangani kerosakan dan cara berhubung dengan orang ramai,” kata Pius.

Menurut Pius, dua penumpang dan satu kereta api kargo beroperasi setiap hari di sepanjang laluan Nairobi-Suswa, semuanya dipandu oleh pemandu tempatan yang telah mendapat latihan daripada juruteknik China.

John Pius memandu kereta api di Nairobi, Kenya. – Xinhua
Brian Kemboi memberi arahan semasa John Pius hendak mengemudi kereta api. – Xinhua

Kelihatan Brian Kemboi melakukan pemeriksaan enjin kereta api. – Xinhua

“Saya gembira menjadi antara pemandu lokomotif bebas pertama, malah keluarga saya juga gembira dengan pengurusan SGR kerana memberi saya peluang ini,” kata Pius.

Setakat ini, terdapat 10 orang pemandu bebas di sepanjang koridor SGR Nairobi-Suswa, dibahagi sama rata untuk perkhidmatan kereta api penumpang dan barang, menurut Pius.

Beliau mendedahkan empat lagi pemandu bebas tempatan menghantar kargo ke Inland Container Depot berhampiran bandar peranginan Naivasha, kira-kira 100 km barat laut Nairobi, ibu negara Kenya.

Pius berkata beliau merasakan bahawa satu penghormatan besar kerana diberi peluang memandu kereta api moden, sambil menyatakan latihan dan bimbingan oleh pakar China itu membuka jalan untuk mencapai kejayaan itu.

“Ini adalah peluang keemasan,” kata Pius, sambil menambah dia telah mempelajari aspek teori dan praktikal memandu lokomotif moden.

Hellen Mugogwa, seorang guru tadika yang membawa kanak-kanak membuat lawatan percutian ke Suswa berasa riang ketika John Pius mengemudi lokomotif di sepanjang koridor yang indah, sambil menambah dia percaya dengan kecekapan pemandu tempatan.

Brian Kemboi, seorang pembantu pemandu lokomotif di sepanjang koridor SGR Nairobi-Suswa, berpendapat latihan yang telah dilaluinya sejak 2018 di bawah seorang pengajar berbangsa Cina, telah menyediakan secukupnya untuk tugasan yang mencabar.

Jurutera elektrik berusia 28 tahun itu mengaku impiannya untuk memandu lokomotif suatu hari nanti telah dipupuk pada usia muda, setelah melihat mereka melalui desa asalnya di barat laut Kenya.

Kemboi memulakan latihan untuk menjadi pemandu lokomotif pada 2018, hasil perkongsian antara China Road dan Bridge Corporation dan bekas kolejnya, Institut Teknikal Rift Valley.

“Latihan agak intensif. Ia melibatkan teori dan cara menyelesaikan masalah teknikal, keselamatan juga merupakan komponen kritikal,” kata Kemboi yang sejak Februari lalu bertindak sebagai pembantu pemandu bebas untuk kereta api penumpang Nairobi-Suswa.

Beliau berkata pengalaman di kabin lokomotif itu mengujakan, menegaskan dia tidak sabar untuk menguasai semua teknik pemanduan di sepanjang laluan Nairobi-Suswa yang indah.

Menurut Kemboi, penumpang di sepanjang koridor Nairobi-Suswa juga berasa keyakinan dengan kemampuan pemandu lokomotif yang masih muda.

Kevin Saruni, ahli perniagaan berusia 27 tahun dan penumpang biasa perkhidmatan kereta api Nairobi-Suswa, berkata pemandu tempatan telah terbukti cukup cekap mengemudi lokomotif, dengan lancar dan sifar kemalangan.

“Memandangkan pemandu tempatan mengambil alih pengangkutan ulang-alik kereta api penumpang Nairobi-Suswa, sejujurnya saya ​​mengakui mereka memenuhi jangkaan saya. Perjalanan lancar dan selesa,” kata Saruni.

Secara purata, pemandu lokomotif bebas itu menjalani latihan intensif selama enam bulan, diikuti dengan pengawasan rapi oleh juruteknik China semasa berada di dalam kabin selama bertahun-tahun sebelum mereka dibenarkan melakukan ulang-alik perkhidmatan kereta api moden sendiri pada Februari lalu.

John Mungai, seorang jurutera mekanikal, 31, berkata memandu perkhidmatan pengangkutan Nairobi-Suswa sejak Februari telah memenuhi impian yang telah lama diingininya. Mungai me-ngakui latihan pengajar Cina itu bagus, berkat latar belakang kejuruteraannya, sambil menyatakan dia tidak mengalami sebarang kemalangan semasa memandu lokomotif kargo.

“Sekurang-kurangnya latihan itu membolehkan saya menggalas tanggungjawab yang besar dengan mudah. Setakat ini, saya dapat menghantar kontena ke Inland Container Depot Naivasha tanpa sebarang halangan,” kata Mungai sambil menambah hasil latihan itu, dia mampu menangani isu keselamatan dengan mudah dan penyetempatan operasi SGR telah memberi manfaat kepada belia tempatan dari segi pemerolehan pekerjaan dan kemahiran. – Xinhua