Bina kapal plastik ketika kemelesetan ekonomi

GAZA – Ketika kilang tangki airnya mengalami pukulan hebat di tengah kemelesetan ekonomi di Semenanjung Gaza yang disekat, Khaled al-Khour beralih untuk membina kapal plastik, dalam usaha untuk mencari peluang pasaran baharu.

Selama 10 tahun kebelakangan ini, bapa kepada dua anak itu, mengusahakan kilang membuat tangki air. Walaupun begitu, pengeluarannya turun 70 peratus kerana sekatan Israel serta perpecahan dalaman antara Hamas yang menguasai Semenanjung Gaza dan Fatah.    Keadaan menjadi lebih teruk, terutama sekali apabila pihak berkuasa Palestin mengurangkan 50 peratus gaji pekerjanya, al-Khour mengeluh.

Sebilangan besar orang biasa membeli pangsapuri melalui pinjaman bank, tetapi lebih sedikit orang yang mampu membelinya kerana lebih sukar untuk mendapatkan pinjaman, katanya. “Hasil kilang menurun dengan ketara.”     Menurut al-Khour, dia terpaksa memecat 11 dari 15 pekerjanya. Keadaan ekonomi yang teruk mendo-rong al-Khour untuk menghasilkan kapal nelayan plastik pertama di Gaza.

“Saya menghasilkan kapal nelayan yang pertama dengan menggunakan plastik sebagai barisan pengeluaran baharu untuk mendapatkan sejumlah wang,” kata al-Khour kepada media, ketika dia sedang memeriksa kapal kecil.

“Saya berjaya mencapai dua perkara: yang pertama adalah untuk saya sementara yang lain adalah untuk nelayan,” kata al-Khour, sambil menambah bahawa “saya menemui sumber pendapatan alternatif dan nelayan menemui kapal yang lebih murah.”

Setakat ini, al-Khour telah menghasilkan kira-kira 30 buah kapal, yang semuanya dijual kepada nelayan. Setiap kapal berharga antara AS$600 hingga AS$700 dolar, jauh lebih murah daripada kapal nelayan tradisional, biasanya terbuat dari kayu atau fiberglass, yang harganya sekurang-kurangnya AS$1,600 dolar untuk setiap kapal. Lofti Ayyash, seorang nelayan dari Dir Al Balah, menghela nafas lega ketika dia diberi perahu plastik kecil sebagai hadiah, setelah perahu lamanya rusak. Setelah dia mendapat kapal tersebut, bapa kepada sembilan orang anak yang berusia 56 tahun itu menaiki kapal bersama anaknya dan pergi memancing sejauh lima batu.

“Bot ini membantu saya mendapatkan lebih banyak ikan dan menghasilkan lebih banyak wang,” kata nelayan itu. – Xinhua

 

Akibat daripada kemelesetan ekonomi berikutan wabak COVID-19, seorang pekerja Palestin menukar perniagaan tangki airnya kepada membuat kapal plastik. – Xinhua
Gambar bertarikh 7 April 2020 menunjukkan nelayan Palestin sedang menggunakan kapal plastik untuk pergi memancing di Deir al-Balah. – Xinhua