Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

Bina keyakinan komunikasi

-

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 28 APRIL – Institut Kepimpinan dan Kewangan Islam Brunei (BILIF), baru-baru ini, telah menganjurkan Bengkel Membangunkan Keyakinan Komunikasi secara dalam talian yang dihadiri oleh para pencari kerja dan pelajar-pelajar termasuk dari Universiti Brunei Darussalam, Universiti Teknologi Brunei dan Kolej Perdagangan Laksamana (LCB).

Ketua Pegawai Eksekutif BILIF, Hajah Sufinah binti Haji Sahat dalam ucapannya pada bengkel itu menekankan akan kepentingan kemahiran dalam berkomunikasi dan penyampaian idea dengan berkesan.

“Ini bukan sahaja dapat membantu para peserta semasa membuat permohonan pekerjaan, tetapi juga di sepanjang kerjaya mereka,” jelasnya.

Bengkel tersebut diketuai oleh Pengarah Urusan KnowledgeLine Training and Consultancy, Dayang Siti Rozainah binti Dato Yunos yang juga merupakan ketua jurulatih, fasilitator dan konsultan bagi syarikat tersebut.

Bengkel berkenaan merangkumi asas-asas dalam berkomunikasi secara efektif dan juga memberi petua-petua praktikal ke arah imej diri yang lebih profesional.

Antara topik yang dibincangkan dalam bengkel tersebut adalah pengenalan kepada komunikasi, halangan-halangan komunikasi, dan tiga komponen bagi komunikasi. Bengkel itu juga merupakan salah satu inisiatif di bawah Program Pengayaan BILIF, yang berhasrat untuk membantu menangani isu pengangguran di Negara Brunei Darussalam dengan meningkatkan kebolehpasaran dan kemahiran peserta kepada bakal-bakal majikan.

Sehubungan itu, orang ramai yang berminat untuk menyertai Program Pengayaan BILIF yang akan datang bolehlah menghantar e-mel kepada [email protected]

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai BILIF, orang ramai bolehlah layari laman sesawang www.BILIF.com.bn atau akaun Instagram @BILIF.bn.

Hajah Sufinah semasa menghadiri bengkel secara maya yang disertai pencari kerja dan pelajar institut tinggi. – Gambar serahan BILIF
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -