Bina semula harapan di Kem Yarmouk yang musnah

DAMSYIK – Tiga tahun selepas Kem Yarmouk di selatan ibu negara Syria Damsyik kembali ke kawalan kerajaannya berikutan kekalahan Islamic State (IS), pelarian Palestin di sana cuba membina semula kehidupan mereka di kem terbesar untuk mereka di Syria.

Walaupun kerja-kerja pemulihan sedang dijalankan di kem, keseluruhan pembinaan semula masih memerlukan syarikat pembinaan besar untuk mengalihkan bangunan yang musnah dan melakukan baik pulih.

Mahmoud al-Khaled, seorang jurutera pembinaan semula, memberitahu Xinhua kerja semasa bertujuan membaiki infrastruktur yang rosak di kem untuk membolehkan orang ramai pulang ke rumah mereka. Beliau berkata 40 peratus kem itu baik, 40 peratus lagi memerlukan pemulihan dan 20 peratus musnah sama sekali.

Al-Khaled menyatakan orang ramai mula kembali pada kadar yang perlahan kerana kekurangan perkhidmatan dan infrastruktur. Sejak 2018, sejumlah 800 keluarga telah kembali ke kem, perlahan-lahan membaiki rumah mereka, dan kerja semasa disokong oleh kerajaan Syria dan dibiayai oleh Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), menurut al-Khaled.

“Puing-puing akan dialihkan dari semua kawasan di kem untuk membuka jalan bagi pembinaan semula infrastruktur, seperti sanitasi dan air minuman, elektrik serta infrastruktur lain dan perkhidmatan awam,” kata al-Khaled.

Jamal Saadi (kanan) bercakap bersama jiran-jirannya. – Xinhua
Jamal Saadi, seorang pelarian Palestin membaik pulih rumahnya di kem Yarmouk di selatan ibu negara Syria, Damsyik. – Xinhua
Kelihatan orang ramai berjalan di kawasan kem Yarmouk yang ketika ini dibaik pulih. – Xinhua

Beliau menegaskan sebaik sahaja perkhidmatan dipulihkan dan infrastruktur dibaik pulih, sebahagian besar penduduk kem itu akan kembali.

Jamal Saadi, seorang pelarian Palestin, berkata dia antara yang pertama kembali ke kem tiga tahun lalu, tetapi dia masih membaiki rumahnya. Jiran-jirannya berkata Saadi terkenal di kem itu, kerana dia membersihkan seluruh jalan daripada runtuhan seorang diri untuk menggalakkan lebih ramai jiran dan saudara mara pulang.

“Bagi penduduk di kem itu, mereka mempunyai kenangan dan kehidupan di sini, yang indah sebelum krisis. Saya berharap kehidupan akan kembali seperti sebelum perang tidak lama lagi,” katanya kepada Xinhua.

Jirannya Mahmoud Fourani datang ke kem setiap hari untuk memantau perkembangan pembinaan semula rumahnya, memberitahu Xinhua dia sudah muak membayar banyak wang untuk rumah sewanya di luar Damsyik.

“Kehidupan di kem telah mula kembali. Saya berharap semua orang akan kembali ke rumah mereka, jiran dan orang tersayang,” kata Fourani sambil menambah dia berazam untuk membaiki rumahnya dan pulang. “Saya berazam untuk meneruskan dan kembali ke tempat saya dilahirkan. Kem itu adalah tempat kelahiran saya, sesuatu yang tidak dapat saya lupakan,” katanya kepada Xinhua.

Kem Yarmouk dikenali sebagai ibu kota diaspora Palestin. Kebanyakan pelarian Palestin di Damsyik tinggal di Kem Yarmouk dan melarikan diri semasa perang Syria. – Xinhua