Bincang isu ekonomi global

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan MOFE

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 OKT – Selaku Pengerusi ASEAN, Negara Brunei Darussalam telah menghadiri Mesyuarat Menteri-menteri Kewangan dan Gabenor-gabenor Bank Pusat G20 (FMCBG) ke-4 di mana mewakili Brunei Darussalam ialah Timbalan Menteri Kewangan dan Ekonomi (Fiskal), Kementerian Kewangan dan Ekonomi, Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin bin Haji Abdul Rahman dalam kapasitinya selaku alternate Brunei Darussalam bagi Mesyuarat FMCBG G20.

Turut hadir pada mesyuarat itu ialah Pengarah Urusan Bank Pusat Brunei Darussalam (BDCB), Hajah Rokiah binti Haji Badar dalam kapasitinya selaku ASEAN Central Bank Governors Track dan Setiausaha Tetap (Prestasi dan Korporat), Kementerian Kewangan dan Ekonomi, Dayang Suraya binti Haji Jaidin dalam kapsiti selaku ASEAN Finance Deputies Track.

Menurut kenyataan Kementerian Kewangan dan Ekonomi, hari ini, mesyuarat itu dikendalikan dengan pendekatan hibrid di mana ia dipengerusikan bersama oleh Menteri Kewangan dan Ekonomi Itali, Tuan Yang Terutama Daniele Franco dan Gabenor Bank of Italy, Tuan Yang Terutama Ignazio Visco serta dihadiri oleh menteri-menteri kewangan dan gabenor-gabenor bank pusat daripada anggota G20, ketua-ketua Institusi Kewangan Antarabangsa dan negara-negara tetamu. Pada mesyuarat itu, para menteri dan gabenor bertukar-tukar pandangan mengenai ekonomi global dan sokongan kepada negara-negara terdedah, isu-isu sektor kewangan dan percukaian antarabangsa.

Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin semasa menyampaikan kenyataannya telah mengetengahkan usaha negara-negara anggota ASEAN dalam bekerjasama untuk memastikan pemulihan stabil di mana inisiatif-inisiatif berkenaan adalah dipandu oleh Rangka kerja Pemulihan Komprehensif ASEAN yang meliputi kerjasama dalam pelbagai bidang seperti kewangan, perdagangan dan kesihatan.

Dalam hubungan itu, beliau amat menghargai keselarasan usaha-usaha yang dilaksanakan di antara G20 dan ASEAN. Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin turut berkongsi pandangan mengenai pemulihan bergantung pada pengagihan vaksin global dan menekankan bahawa kolaborasi antarabangsa berterusan bagi memastikan akses vaksin saksama dan mampu dimiliki untuk semua.

Dalam hubungan itu, adalah amat penting untuk mengkaji tindakan-tindakan yang boleh dilaksanakan bagi meningkatkan kesiapsiagaan dan kedaya tahanan menentang pandemik masa akan datang.

Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin semasa menghadiri Mesyuarat Menteri-menteri Kewangan dan Gabenor-gabenor Bank Pusat G20 (FMCBG) Ke-4, yang dikendalikan secara hibrid.