Thursday, September 29, 2022
22.6 C
Brunei

Bincang peranan pemimpin

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 APRIL – Seramai 51 orang telah menyertai 9th Edition of Leadership Circle dengan tajuk kali ini, What it means to be a leader, anjuran Rangkaian Profesional Muda (YPN) Brunei dengan sokongan Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS) yang diadakan secara maya pada 8 April lalu.

Menurut YPN Brunei, perbincangan berkenaan merupakan sebahagian inisiatif organisasi digelar Leadership Circle, yang bertindak sebagai sebuah platform untuk membawa pemimpin, individu dalam peranan kepimpinan dan mereka yang berada dalam kedudukan pengurusan untuk membincangkan mengenai pandangan, kesukaran dan amalan terbaik dalam kepimpinan.

Inisiatif itu mengalu-alukan penyertaan pemimpin, individu dalam peranan kepimpinan dan belia yang berminat untuk membangunkan kemahiran kepimpinan yang lebih kuat menerusi perbincangan maya yang konstruktif.

Kenyataan menyatakan, mentor bagi sesi kali ini ialah Jurulatih Kerjaya, Bahagian Pengurusan Kes, Nex.us Sdn Bhd, Dayang Siti Jariah binti Abu Bakar dengan sesi dikendalikan oleh Pengasas Bersama YPN Brunei, Dayang Fatin Arifin.

Dalam bahagian pertama sesi itu, Dayang Siti Jariah membincangkan mengenai erti seorang pemimpin bagi beliau serta membincangkan mengenai pentingnya bagi pemimpin untuk menjadi sebahagian daripada kumpulan itu, bukannya hanya mengharapkan orang bawahan untuk melakukan semua tugasan.

Beliau juga menekankan bahawa pemimpin harus terbuka, mudah untuk didekati, mudah untuk menyesuaikan diri serta ingin mendengar pandangan orang bawahannya.

Sesi itu telah menyaksikan beberapa pandangan dikemukakan oleh para peserta termasuk kualiti yang diperlukan untuk mengasuh pemimpin masa hadapan, kaedah untuk mengemudi situasi yang sukar, cara untuk mengukur kejayaan seorang pemimpin, menerima dan memberi maklum balas, perubahan budaya, pengurusan konflik dan membuat keputusan objektif.

Antara yang mengikuti acara yang diadakan secara maya itu. – Gambar serahan YPN Brunei
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -