Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Bintang bola sepak Brazil dihadapkan ke mahkamah

  BARCELONA, 6 FEB – Seorang wanita yang menuduh bekas bintang bola sepak Brazil, Dani Alves melakukan serangan seksual memberikan keterangan pada hari pertama perbicaraan kelmarin sementara sepupunya berkata serangan di kelab malam itu telah merosakkan hidupnya.

  Mangsa, yang identitinya dilindungi, memberikan keterangan selama lebih sejam dari belakang skrin, dengan sumber mahkamah mengatakan ini adalah untuk mengelakkan dia ‘berhadapan secara visual’ dengan Alves yang mendengar di mahkamah dalam kemeja putih dan seluar jeans.

  Keterangan mangsa hanya dilihat oleh hakim, wajahnya dipikselkan dan suaranya diubah suai bagi mengelakkan identitinya terdedah sekiranya ada rakaman tersebar.

  Alves, 40, salah seorang pemain bola sepak paling terkenal di dunia selepas kerjaya yang menyaksikannya bermain di Barcelona dan Paris Saint-Germain, dituduh merogol wanita itu di bahagian VIP kelab malam Barcelona pada awal pagi 31 Disember 2022.

  Alves, yang ditangkap tiga minggu kemudian dan telah ditahan sejak itu, menafikan tuduhan tersebut. Dia dibawa ke mahkamah dengan tangannya digari.

  Pendakwa raya menuntut hukuman penjara sembilan tahun diikuti dengan 10 tahun percubaan dan telah menuntut dia membayar AS$162,000 sebagai pampasan kepada mangsa.

  Pendakwa raya berkata Alves berada di kelab malam Sutton bersama seorang rakan apabila dia bertemu wanita itu bersama sepupu dan rakannya dan membelikan mereka minuman keras.

  Dia kemudian meminta mangsa untuk pergi bersamanya ke kawasan lain di mana terdapat bilik air yang tidak disedarinya. Sebaik sahaja di dalam, Alves mengamalkan ‘sikap ganas’, menyerangnya dan memaksanya melakukan hubungan seks, walaupun dia memprotes, kata pihak pendakwa raya. – AFP

  Reaksi Alves semasa perbicaraannya di Mahkamah Tinggi Keadilan Catalonia di Barcelona pada 5 Februari 2024. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...