Bintang EPL lancar inisiatif

LONDON, 9 APRIL – Pemain-pemain Liga Perdana Inggeris mengumumkan kelmarin bahawa mereka telah melancarkan satu inisiatif untuk menjana kewangan bagi Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) untuk membantu melawan pandemik koronavirus.

Idea ini – yang dinamakan #PlayersTogether – telah ditubuhkan untuk ‘membantu mereka yang berjuang demi kita di bahagian hadapan NHS’ semasa penularan COVID-19.

“Ia adalah mengenai kita, sebagai pemain, bekerjasama untuk melakukan inisiatif secara sukarela, terpisah dari liga lain dan perbualan kelab,” kumpulan tersebut memberikan kenyataan.

“Untuk mencuba dan membantu, bersama-sama mereka di negara ini, untuk mencetus perbezaan yang besar,” ia menambah.

Pemain seperti ketua pasukan pendahulu liga Liverpool, Jordan Henderson, ketua pasukan Tottenham, Harry Kane dan pemain Arsenal, Pierre-Emerick Aubameyang adalah antara mereka yang telah memuat naik ke laman media sosial mengenai langkah ini.

Pemain-pemain Liga Perdana Inggeris mengumumkan kelmarin bahawa merela telah melancarkan satu inisiatif untuk menjana kewangan bagi NHS dan Jordan Henderson merupakan salah seorang pemain telah mengongsikan perkara ini dalam laman media sosial. – AFP

Awal minggu ini, Liga Perdana Inggeris mencadangkan pemotongan gaji sebanyak 30 peratus tetapi perbincangan tersebut telah menemui jalan buntu, dengan Kesatuan Profesional Bola sepak (PFA) memberi amaran NHS mungkin menderita akibat kerugian pendapatan cukai.

Ketua eksekutif liga, Richard Masters mengakui virus tersebut boleh menjejaskan liga utama sekurang-kurangnya £1 bilion.

Ketua eksekutif PFA, Gordan Taylor berkata pemain telah ‘bersetuju untuk memainkan peranan’ dengan tekanan yang semakin memuncak untuk mencapai persetujuan gaji kolektif.

Bintang liga utama England telah dikritik selepas tidak mengambil apa-apa tindakan, bertentangan dengan pemain di liga lain yang membuat pemotongan gaji seperti Barcelona dan Bayern Munich.

Pemain Manchester United, Marcus Rashford mempertahankan tindakan tersebut.

“Saya rasa terdapat beberapa situasi dalam pendapat saya, di mana kami cuba untuk membantu tetapi kami tidak menolong dalam cara yang terbaik,” Rashford memberitahu BT Sport.

“Anda boleh mendapat kecaman disebabkan itu. Kami mahu mengambil masa kami sebelum membuat keputusan,” dia menambah.

Lebih daripada 60,000 orang, termasuk Perdana Menteri Boris Johnson telah dirawat di unit penjagaan rapi, telah diuji positif dengan COIVD-19 di Britain, dan lebih daripada 7,000 orang meninggal dunia disebabkan oleh virus tersebut.- AFP