Thursday, September 28, 2023
25.9 C
Brunei

  -

  Black Adam ungguli box office

  NEW YORK – Pada hujung minggu yang tenang di pawagam sebelum tayangan Black Panther: Wakanda Forever tidak lama lagi, filem Black Adam terbitan Warner Bros. mengungguli box office untuk hujung minggu ketiga berturut-turut dengan jualan tiket AS$18.5 juta, menurut anggaran studio pada Ahad.

  Black Adam, percubaan Dwayne Johnson untuk melancarkan filem adiwira DC baharu, telah melepasi AS$300 juta di seluruh dunia dalam tempoh tiga minggu ia ditayangkan, termasuk kutipan domestik sebanyak AS$137.4 juta. Ia meletakkan filem yang menelan kos penggambaran AS$195 juta itu sebagai filem ketiga yang menerajui carta box office tiga minggu berturut-turut.

  Ia diramal akan melepasi jumlah keuntungan bersih AS$366 juta yang diraih oleh filem Shazam! pada 2019, namun tidak pasti ia akan memperoleh keuntungan dalam tayangan teater.

  Apabila Black Panther: Wakanda Forever ditayangkan di pawagam pada Khamis, ia dijangka mendapat sambutan terbesar pada pembukaan hujung minggu tahun ini. Filem asal Ryan Coogler memulakan kerjaya dengan lebih daripada AS$200 juta di teater AS dan Kanada pada 2018, dan meramal ia boleh mencapai sekitar AS$175 juta.

  Dengan tayangan perdana Wakanda Forever semakin hampir, hanya satu filem baharu yang telah ditayangkan iaitu One Piece Film: Red, yang diterbitkan oleh bahagian anime Sony Picture, Crunchyroll.

  Sekuel anime Jepun, sebahagian daripada francais One Piece, muncul di tempat kedua, dengan AS$9.5 juta. Walaupun tidak seperti pembukaan Dragon Ball Super: Super Hero Crunchyroll, yang memperoleh, AS$21.1 juta pada bulan Ogos, atau Funimation Jujutsu Kaisen 0: The Movie, yang memperoleh AS$18 juta pada bulan Mac, Red sekali lagi menunjukkan anime mampu meraih tayangan pecah panggung di teater Amerika Utara.

  Filem ke-15 dalam francais tetapi yang pertama dikeluarkan secara meluas di AS, Red menarik penonton terutamanya golongan muda. – AP

  Dwayne Johnson bergambar semasa tayangan perdana filem Black Adam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kim gesa pengeluaran senjata nuklear lebih besar

  PYONGYANG, 28 SEPT - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menggesa peningkatan eksponen dalam pengeluaran senjata nuklear dan agar negaranya memainkan peranan yang lebih...