Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  BMC lancar kemudahan baharu

  Oleh Daniel Lim –

  BELAIT, 29 NOV – Syarikat Brunei Methanol Sdn Bhd (BMC) melakar satu lagi kejayaan bersejarah dengan pelancaran Onshore Loading Facilities pada majlis yang berlangsung di perkarangan Taman Perindustrian Sungai Liang (SPARK), hari ini.

  Timbalan Menteri Kewangan dan Ekonomi (Ekonomi), Dato Seri Paduka Haji Khairuddin bin Haji Abdul Hamid hadir selaku wakil Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua.

  Dalam ucapan alu-aluan, Ketua Pegawai Eksekutif BMC, Jesus Enrique Mora Marín mengongsikan serba sedikit tentang sejarah penubuhan syarikat dengan operasi komersial bermula pada 2010 di mana metanol Brunei dieksport secara global dengan tumpuan kepada pasaran Asia.

  “Kami bukan sekadar sebuah kilang pembuatan petrokimia di Brunei Darussalam. Kami komited untuk mengejar kecemerlangan dengan mengubah gas asli kepada nilai tambah untuk pembangunan sosial dan ekonomi,” tambahnya.

  Beliau juga menyatakan, BMC sedang bergerak ke arah pencapaian Wawasan Brunei 2035, menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dengan meningkatkan pekerjaan tempatan, menyokong perkhidmatan perniagaan tempatan dan menyumbang kepada tanggungjawab sosial.

  Dato Seri Paduka Haji Khairuddin membuat tinjauan ke kemudahan baharu selepas majlis pelancaran, kelmarin. – GAMBAR OLEH DANIEL LIM
  Dato Seri Paduka Haji Khairuddin menyaksikan pameran yang turut diadakan. – GAMBAR OLEH DANIEL LIM
  GAMBAR OLEH DANIEL LIM

  Setelah mencapai lebih 9 juta jam kerja tanpa kehilangan masa insiden, beliau menjelaskan bahawa BMC telah menghasilkan sekitar 8 juta tan metrik metanol dan mencapai 93 peratus daripada tenaga kerja mereka yang terdiri daripada warga Brunei tempatan.

  Dengan senarai pencapaian yang dicatat selama ini, Jesus Enrique Mora Marín berkata pelancaran Onshore Loading Facilities baharu itu bukan sahaja mewakili pembangunan besar untuk BMC malah sumbangan penting kepada dasar strategik Brunei, dari segi kepelbagaian ekonomi, nilai tambah pekerjaan dan peningkatan sektor hiliran minyak dan gas negara.

  Setelah mencapai lebih 9 juta jam kerja tanpa kehilangan masa, beliau menjelaskan bahawa BMC telah menghasilkan sekitar 8 juta tan metrik metanol dan mencapai 93 peratus tenaga kerja mereka yang terdiri daripada warga Brunei tempatan.

  Pengerusi BMC, Takayuki Miya-moto turut berkongsi sentimen yang sama dengan kemudahan baharu itu mewakili dedikasi mereka terhadap pembangunan ekonomi Brunei serta meneroka pasaran baharu dan mewujudkan peluang yang akan menyumbang kepada kemakmuran jangka panjang Brunei sejajar dengan wawasan 2035.

  Manakala itu, Dato Seri Paduka Haji Khairuddin semasa menyampaikan ucapan bagi pihak Yang Berhormat Menteri di JPM dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua mengucapkan tahniah kepada BMC atas pencapaian penting itu.

  “Apabila BMC menghasilkan titisan pertama metanol 13 tahun lalu, ia mewakili tahap penting dalam perjalanan pembangunan ekonomi Negara Brunei Darussalam ketika ia mengambil langkah pertama dalam memperluaskan nilai sumber hidrokarbonnya, yang sehingga itu, dieksport secara eksklusif dalam bentuk mentah yang belum diproses.”

  Beliau kemudian menyatakan, kemudahan baharu BMC berkenaan merupakan satu lagi langkah ke arah yang betul bagi sektor hiliran minyak dan gas, berlaku pada masa penting apabila beberapa projek hiliran dan petrokimia lain akan memulakan fasa pengembangan masing-masing, sekali gus memberikan BMC peranan strategik pada tahun-tahun akan datang.

  Katanya lagi, beberapa syarikat tempatan dan antarabangsa yang beroperasi dan sedang dalam perancangan telah menghubungi syarikat itu untuk menggunakan sepe-nuhnya produk metanol tersebut.

  “Sebuah syarikat sedemikian ialah Polygel Industries Sdn Bhd, yang berusaha mendapatkan sumber metanol secara tempatan untuk pengeluaran antioksidan mereka, setelah bergantung pada import sejak penubuhannya lebih lima tahun lalu,” kongsi
  beliau.

  Selepas perasmian Onshore Loading Facilities, majlis diikuti dengan pembentangan ringkas oleh Pegawai Eksekutif di Lembaga Kemajuan Ekonomi Brunei, Awang Mohd Ikhwan bin Haji Mahadi tentang peluang perniagaan hiliran yang boleh dicapai oleh kemudahan baharu itu serta peluang untuk pertumbuhan dan pelaburan dalam industri. Majlis berakhir dengan kunjungan ke kawasan sekitar BMC.

  Turut hadir ialah Duta Besar Istimewa dan Mutlak Jepun ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Maeda Toru, ahli-ahli Lembaga Pengarah BMC serta pengawal selia dan pihak berkepentingan industri.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...