Boeing diberi kelulusan bekal perkhidmatan internet

WASHINGTON, 4 NOV – Boeing semalam menerima kelulusan dari Amerika Syarikat (AS) untuk projek pelancaran satelit yang akan membekalkan perkhidmatan internet dari angkasa lepas.

Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) berkata dalam satu kenyataan ia telah meluluskan lesen untuk syarikat aeroangkasa itu ‘membina, menghantar dan mengendalikan kumpulan satelit’ yang akan menyediakan jalur lebar dan perkhidmatan komunikasi untuk pengguna rumah, komersial, institusi, kerajaan dan profesional di AS dan seluruh dunia.’

“Perkhidmatan jalur lebar satelit moden mempunyai peranan penting dalam menghubungkan komuniti yang terpencil,” kata Jessica Rosenworcel, pengerusi FCC.

FCC memberikan lampu hijau untuk 147 satelit, kebanyakannya akan ditempatkan di orbit rendah: 132 mungkin ditempatkan pada altitud 600 batu dan 15 akan diletak pada altitud lebih tinggi, di antara 17,000 dan 27,000 batu.

Perkhidmatan itu akan ditawarkan kepada pelanggan di AS terlebih dahulu dan seterusnya ke seluruh dunia.

Boeing melihat masa depan multi-orbit untuk teknologi satelit,” kata syarikat aeroangkasa dalam satu kenyataan.

“Tatkala permintaan untuk komunikasi satelit semakin meningkat, kepelbagaian diperlukan dalam seluruh rejim orbit dan frekuensi untuk memenuhi permintaan pelanggan, dan kami melihat jalur-V sebagai membantu menyediakan beberapa diversiti berkenaan,” tambah Boeing. – AFP