Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  Boeing tangguh penghantaran 787 Dreamliner

  SAN DIEGO, 8 JUN – Boeing mengumumkan baru-baru ini bahawa penghantaran 787 Dreamlinernya telah ditangguhkan sekali lagi kerana isu pembuatan lainnya, yang merupakan masalah terkini dalam siri halangan yang menjejaskan pesawat berlorong dua itu.

  Syarikat itu berkata ia sedang memeriksa kelengkapan pada bahagian ekor yang dipanggil penstabil mendatar kerana keadaan yang tidak mematuhi standard.

  Pemeriksaan dan pembaikan itu akan menjejaskan penghantaran jangka pendek tetapi tidak akan mengubah ramalan penghantaran syarikat untuk keseluruhan tahun. Boeing tidak menyatakan berapa banyak pesawat yang terjejas oleh kecacatan baharu itu.

  Boeing berkata kecacatan pada bahagian ekor bukanlah isu keselamatan dan pesawat yang sudah berada dalam armada syarikat penerbangan boleh terus terbang. Syarikat itu berkata ia memaklumkan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan dan syarikat penerbangan.

  Kapal 787 dan 737 Max kedua-duanya telah dibelenggu oleh kecacatan dalam pengeluaran yang secara sekali-sekala menjejaskan penghantaran dan menyebabkan syarikat penerbangan tanpa pesawat yang sepatutnya mereka miliki untuk musim panas yang sibuk.

  Seorang pekerja berjalan melepasi bahagian fiuslaj yang sedang dalam pembinaan di kampus 787 Dreamliner Boeing Co. di North Charleston, S.C., 30 Mei. – AP

  Pada bulan April, Boeing mendapati masalah dengan kelengkapan pada pesawat Max apabila badan pesawat fiuslaj bertemu dengan bahagian tegak ekor.

  Sebulan sebelum itu, penghantaran 787 dihentikan sementara dengan pengawal selia persekutuan meneliti dokumentasi kerja yang dilakukan pada pesawat baharu.

  Penghantaran 787 telah dihentikan beberapa kali dalam tempoh tiga tahun yang lalu kerana isu pengeluaran.

  Kelewatan itu merugikan Boeing kerana pembeli biasanya membayar sebahagian besar harga pembelian semasa penghantaran. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...