Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  Bola Sepak Akar Umbi Belait 2023 buka tirai

  Oleh Daniel Lim

  BELAIT, 2 JUN – Sebanyak 16 pasukan yang dipenuhi pemain muda dan berbakat dari seluruh Daerah Belait telah berkumpul untuk mengambil bahagian dan bersaing dalam Bola Sepak Akar Umbi Belait 2023, dengan perlawanan permulaan diadakan lebih awal pada hari ini di Padang Bola Sepak Arena yang terletak di Seria.

  Antara pasukan yang mengambil bahagian termasuklah Hornbill, BSRC Viper Jr, BSRC Catalyst, BSRC Synergy, KB JR FT A, KB JR FT B, Muhammad Alam, dan Seria FC yang bertanding dalam kategori B11 yang diadakan pada pagi tersebut.

  Manakala pasukan PBDB JR, KB JR FT C, Panaga Dragons, Panaga Panthers, BSRC Racoons, BSRC Cougars, BSRC Avengers dan BSRC Grassroot FT turut bertanding sesama sendiri dalam kategori B9.

  Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Daerah Belait (PBDB), Awang Morni bin Haji Zakaria, Pengarah Teknikal Persatuan Bola Sepak Negara Brunei Darussalam (FABD), Paul Christopher Munster, dan ahli jawatankuasa PBDB dan FABD turut hadir bagi menyaksikan pemain-pemain muda yang berbakat bertanding.

  Dalam temu bual bersama pihak media, Munster menyatakan kegembiraannya melihat potensi yang ada pada pemain muda yang sedang meningkat ini mempamerkan bakat dan kemahiran bola sepak mereka.

  Antara aksi semasa perlawanan permulaan dalam Bola Sepak Akar Umbi Belait 2023 kelmarin.

  “Ia sangat hebat, dan pertandingan sukan ini bukan sahaja memberi peluang kepada pasukan untuk bersaing di antara satu sama lain dalam semangat persaingan mesra tetapi juga membantu mengenal pasti bakat dan pemain yang mempunyai masa depan cerah di Daerah Belait.”

  Beliau turut menambah bahawa beliau bersama-sama seluruh FADB dan PBDB sentiasa berkomunikasi dengan ibu bapa dan jurulatih, bagi memberikan sokongan dan bimbingan yang diperlukan untuk memupuk pemain muda yang berbakat di Daerah Belait, sambil menyebarkan mesej positif untuk menikmati bola sepak.

  “Saya sentiasa memberitahu semua orang, ini bukan hanya tentang kemenangan, tetapi ia juga penting untuk berseronok, terutamanya bagi pemain-pemain yang lebih muda, di mana mereka merupakan kebanggaan dan kegembiraan ibu bapa dan jurulatih. Mereka boleh terus berlatih dan bersaing untuk menggilap kemahiran mereka, serta menunjukkan cinta dan minat mereka dalam bola sepak.”

  Beliau tidak sabar-sabar menunggu perlawanan-perlawanan yang akan diadakan dalam pertandingan itu, dengan perlawanan permulaan bagi kategori B9 dijadual akan diadakan pada Ahad yang kemudiannya akan diteruskan ke peringkat separuh akhir dan akhir, masing-masing pada 7 dan 9 Julai.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Hujan lebat landa selatan India

  INDIA, 4 DIS – Hujan lebat melanda bandar Chennai di selatan India hari ini dan dijangka akan berlaku ribut. Ribut Michaung dijangka melanda pantai...