Saturday, February 4, 2023
23.6 C
Brunei

-

Bom WWII berjaya dimatikan di Slovenia

LJUBLJANA, 26 Julai – Sebuah bom udara Perang Dunia II (WWII) berjaya dimatikan di sebuah kampung berhampiran hutan Vurberk di Slovenia timur laut pada hari Selasa, membolehkan penduduk tempatan meneruskan kehidupan seperti biasa.

Bom Amerika Syarikat itu seberat 250 kg, menurut Slovenian Press Agency (STA), ditemui oleh seorang penduduk kampung berhampiran Vurberk Castle oleh pengesan logam minggu lalu ketika beliau sedang bermain permainan berburu harta karun dengan anak-anaknya.

Selain memberitahu pihak berkuasa serta-merta, dia membawa peranti tersebut ke halaman rumahnya, membahayakan kehidupan keluarga dan jirannya.

Stanislav Lotric, dari Pentadbiran Perlindungan Awam dan Pentadbiran Bencana, telah dipetik oleh laporan STA sebagai berkata bahawa operasi Selasa berjalan mengikut rancangan tanpa memberi kesan kepada alam sekitar.

Bom itu telah dikeluarkan dari rumah tersebut dan diletakkan di dalam lubang yang digali 30 meter jauhnya, di mana ia dibongkar oleh anggota unit pelindung pesawat tanpa ekspedisi. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -