Bomoh perangkap pontianak dalam botol

KUALA LUMPUR, Jumaat – Penangkapan sejenis lembaga kecil bersaiz dua biji bola tenis yang berbentuk seakan ‘pontianak’ menjadi bahan berita utama televisyen dan akhbar Malaysia. Puntianak itu yang berbentuk seperti gulungan besar kapas dengan mukanya yang kecil, ditangkap oleh seorang bomoh, Hairul Hambali, lapor akhbar New Straits Times.

Hairul berkata makhluk itu ditangkap di satu kawasan pokok kekabu selepas berhempas pulas selama sejam, lalu dimasukkan ke dalam botol, mampu untuk menukar bentuk dan warnanya mengikut keadaan sekitar. “Jika ia hampir dengan wanita, ia akan mengubah bentuknya kepada wanita yang berpakaian putih,” kata bomoh berasal dari negeri Selangor itu.

Berita utama televisyen TV3 berkata makhluk itu menimbulkan kekacauan menyebabkan penduduk tempatan memohon bantuan bomoh.

Sementara tiada maklumat mengenai kekacauan yang ditimbulkan makhluk itu, pontianak dikatakan wujud dalam masyarakat Malaysia dan dikatakan menghisap darah mangsa dengan memberi tumpuan di bahagian tengkuk.