Booker bantu Suns kekalkan rekod kemenangan

ORLANDO, 11 OGOS – Devin Booker mempamerkan aksi yang hebat selepas menjaringkan 30 mata ketika Phoenix Suns mencatat kemenangan ke enam berturut-turut sejak NBA di-sambung semula dengan kemenangan mengejut ke atas Oklahhoma City Thunder kelmarin.

Booker menjaringkan 35 mata dengan lima rebound dan empat assist dalam kemenangan 128-101 yang mengekalkan kemaraan Phoenix menuju playoff Western Conference.
Ini merupakan kali ke-4 dalam enam perlawanan Booker menjaringkan lebih dari 30 mata di Orlando, di mana Suns mencatat rekod sempurna 6-0 sejak musim disambung
semula dalam gelembung NBA bulan lalu.

Persembahan berkelas dunia Booker termasuk percubaan tiga mata lewat masa tempoh ketiga dan menjarakkan mata Suns kepada 13 mata dan melonjakkan statusnya sebagai pemain NBA.

Usaha menyerang Booker turut dibantu dengan jaringan dua angka dari lima orang rakan sepasukannya, dengan Mikal Bridges dan Cameron Johnson menjaringkan 18 mata setiap seorang dan Dario Saric menambah 16 mata.

Cameron Payne telah mencatat 14 mata sejak keluar dari bangku simpanan, sementara Deandre Ayton menambah 10 mata.

Penjaring terbanyak Oklahoma ialah Darius Bazley dengan 22 mata, sementara Abdel Nader menjaringkan 15 mata. The Suns (32-39) memulakan musim selepas disambung semula sebagai pasukan bukan pilihan untuk bermain di playoff Western Conference.

Kemenangan kelmarin telah melonjakkan mereka di atas San Antonio di tempat ke-10 dan dalam perlumbaan untuk merebut kejohanan play-in minggu depan. – AFP

Aksi Devin Booker membuat percubaan semasa perlawanan menentang Oklahoma City Tunder di gelembung NBA di Orlando. – AP