Boris Johnson dimasukkan ke hospital

LONDON, 6 APRIL – Perdana Menteri Britain Boris Johnson dimasukkan ke hospital hari ini untuk menjalani ujian selepas mengalami gejala koronavirus ‘berterusan’ selama 10 hari, namun rakan sekerjanya menegaskan beliau masih mentadbir kerajaan.

Pemimpin Konservatif itu mengumumkan pada 27 Mac bahawa beliau diuji positif dijangkiti COVID-19 dan telah mengasingkan diri di pangsapurinya di Downing Street sejak itu.

Pada petang semalam, atas nasihat doktornya, pemimpin berusia 55 tahun itu dimasukkan ke hospital untuk menjalani ujian dalam apa yang dikatakan oleh pejabatnya sebagai ‘langkah berjaga-jaga.’

Beliau masih mengalami demam panas, kata pegawai.

“Hari ini beliau berada di hospital menjalani ujian, tetapi beliau akan dimaklumkan tentang apa yang berlaku dan masih bertanggungjawab terhadap pentadbiran kerajaan,” beritahu menteri perumahan, Robert Jenrick, kepada televisyen BBC.

Pengamal media berkumpul di luar Hospital St Thomas di mana Boris Johnson dipercayai sedang menjalani ujian di London kelmarin. – AFP

Britain berada di tengah wabak koronavirus serius, dengan hampir 50,000 kes hospital disahkan dan hampir 5,000 kematian setakat ini.

Johnson adalah pemimpin profil tinggi di dunia yang dijangkiti virus itu, tetapi menteri kesihatan Matt Hancock, dan waris kepada takhta Britain, Putera Charles, juga telah dijangkiti, walaupun mereka telah pulih.

Pegawai berkata Johnson dimasukkan ke hospital bukan disebabkan keadaan bertambah teruk tetapi disebabkan ia tidak bertambah baik. Tidak timbulnya keperluan untuk memanggil ambulans.

“Perdana menteri masih mengalami gejala koronavirus berterusan sepuluh hari selepas diuji positif dijangkiti virus itu,” kata jurucakap petang semalam.

Akhbar The Times melaporkan perdana menteri telah diberikan rawatan oksigen.

“Doktor akan mengawasi tanda-tanda klinikal penting seperti ketepuan oksigen,” kata Rupert Beale, ketua kumpulan di sel biologi makmal jangkitan di Institut Francis Crick.

Beliau berkata mereka juga akan memeriksa darah Johnson untuk ‘melihat respons ketahanan terhadap virus dan menilai fungsi hati dan buah pinggang,” dan mungkin menjalankan elektrokardiogram untuk memeriksa jantung. – AFP