Boris Johnson tangguh bil Brexit

LONDON, 9 JUN – Boris Johnson, calon yang diramalkan akan mengganti Perdana Menteri Britain Theresa May, berkata semalam beliau tidak akan membayar bil Brexit negara sehingga EU bersetuju dengan syarat-syarat pengeluaran yang lebih baik.

Bekas setiausaha luar negeri itu, pesaing utama untuk mengganti May selepas peletakan jawatannya sebagai ketua Konservatif pada Jumaat, juga berkata beliau akan membatalkan peruntukan untuk sempadan Ireland yang terkandung dalam perjanjian perpisahan sekarang.

“Kawan dan rakan kami perlu memahami bahawa wang akan dikekalkan sehingga masa itu apabila kami lebih jelas mengenai masa depan,” beritahunya kepada akhbar The Sunday Times.

“Dalam usaha mendapatkan perjanjian yang baik, wang ialah pelarut dan pelincir yang hebat,” tambah Johnson, dalam temu bual pertama dengan akhbar sejak mengumumkan kempennya untuk menjadi perdana menteri akan datang.

May meletak jawatan sebagai ketua Parti Konservatif pada Jumaat dan mencetuskan perlumbaan untuk mencari seorang pengganti, kini dipertandingkan oleh Johnson dan 10 ahli parlimen lain, namun akan kekal sebagai perdana menteri sehingga pemimpin baharu dipilih.

Pemimpin parti, yang memenangi kerusi paling banyak dalam pilihan raya umum pada 2017, secara automatik menjadi perdana menteri.

Kempen tersebut dijangka berakhir pada hujung bulan depan, dengan bekas datuk bandar London menjadi calon pilihan penerima taruhan. – AFP