Monday, May 29, 2023
24.3 C
Brunei

  -

  BP catat keuntungan suku tahunan AS$5b

  LONDON, 2 MEI – Gergasi tenaga British, BP hari ini mencatatkan keuntungan suku tahunan yang kukuh walaupun harga minyak dan gas asli melonjak selepas perang Rusia di Ukraine tahun lepas mereda.

  BP yang berpangkalan di London berkata ia memperoleh AS$5 bilion dalam keuntungan kos penggantian asas dalam tiga bulan pertama tahun ini, meningkat daripada AS$4.8 bilion pada suku sebelumnya. Angka tersebut tidak termasuk item sekali sahaja dan naik turun dalam nilai inventori.

  Syarikat itu berkata laporan pendapatan “mencerminkan hasil pemasaran dan perdagangan gas yang luar biasa” dan “hasil perdagangan minyak yang sangat kukuh.

  “Ini merupakan satu perempat daripada prestasi kukuh dan penyampaian strategik,” kata Ketua Pegawai Eksekutif, Bernard Looney.

  Syarikat minyak di seluruh dunia melaporkan pendapatan baik berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022, yang menyebabkan harga tenaga naik dan menyekat beberapa bekalan Moscow ke dunia.

  Keuntungan yang besar dan gaji tinggi bagi bos syarikat-syarikat tenaga telah mendorong permintaan supaya syarikat itu melakukan sesuatu untuk melindungi pengguna yang dihimpit bil tenaga melonjak yang telah mencetuskan peningkatan inflasi.

  Angka keuntungan terkini BP lebih rendah daripada AS$6.2 bilion yang dicatatkan pada suku pertama 2022 tetapi masih mengatasi jangkaan penganalisis walaupun harga minyak dan gas menurun sejak ia melonjak pada separuh pertama tahun lalu. – AP

  Gambar fail bertarikh 1 November 2022 menunjukkan logo BP di sebuah stesen minyak di London. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China sedia hantar orang awam pertama ke angkasa lepas

  CHINA, 29 MEI - China akan menghantar angkasawan awam pertamanya ke angkasa lepas sebagai sebahagian daripada misi kru ke stesen angkasa Tiangong, esok, ketika...
  - Advertisment -