Brazil bersatu padu bantu kehidupan anak penjual jalanan

RIO DE JANEIRO – Gambar seorang gadis kecil Brazil yang memegang penutup mulut dan hidung serta papan tanda kadbod yang mengatakan “Saya akan menukar face mask untuk makanan,” menggerakkan warga Brazil untuk menunjukkan perpaduan mereka kepada keluarga anak kecil itu.

Gambar Ana Julia Costa Sabino yang berusia sembilan tahun menjadi tular setelah diambil dan disiarkan dalam talian oleh seorang lelaki yang memandu melalui daerah Recreio dos Bandeirantes di Rio de Janeiro barat, di mana dia berdiri di tengah-tengah sudut berpuluh-puluh penjual jalanan.

Di tengah penularan COVID-19 di Brazil, yang telah membuat ramai orang terpisah dalam usaha untuk menurunkan kadar penghantaran, Ana Julia memberi orang Brazil sesuatu untuk berkumpul.

Personaliti terkenal, seperti pelakon dan penyanyi, memperjuangkan perjuangannya, termasuk hos TV Luciano Huck, yang meminta bantuan untuk keluarga Ana Julia dalam siarannya.

Ratusan orang hadir di sudut itu untuk membawa makanan atau membelikan barangan untuk gadis kecil dan ibunya Silvana Cristina Costa untuk dijual bagi mencari sumber pendapatan.

Gambar bertarikh 12 Mei 2020, menunjukkan Ana Julia Costa Sabino memegang penutup mulut dan hidung serta tanda papan tanda kadbod yang mengatakan “Saya akan menukar topeng muka untuk makanan.” – Xinhua

Costa memberitahu jaringan GloboNews dari Brazil bahawa dia adalah pekerja domestik, tetapi ibu empat anak itu kehilangan pekerjaannya ketika langkah-langkah penutupan dilaksanakan kerana wabak tersebut.

“Saya menjual gula-gula di pantai dan kemudian saya memutuskan untuk mencuba nasib di jalanan. Saya meminta seorang jiran untuk membuat beberapa penutup mulut dan hidung untuk kami, dan itulah yang dipegang oleh Ana Julia di dalam gambar itu,” kata Costa.

“Itu satu-satunya pilihan saya untuk meneruskan kehidupan. Saya menerima bantuan kerajaan sebanyak 600 reais (AS$110), tetapi tidak cukup untuk kita semua,” kata Costa.

“Saya selalu berusaha meletakkan makanan di atas meja dan tidak pernah membawa mereka (anak-anak) ke tempat kerja, tetapi mereka masih kecil dan saya tidak mempunyai sesiapa untuk menjaga jika meninggalkannya,” katanya.

Ana Julia berkata, “Ibu saya sangat rajin bekerja. Dia membersihkan rumah, bekerja di pantai, dan melihat keadaannya, saya bertanya apakah saya boleh menemaninya.”

Ana Julia pergi ke sekolah umum di daerah Santa Cruz di barat Rio de Janeiro, tetapi kelas telah ditangguhkan sebagai sebahagian langkah daripada penutupan.

Sejak penderitaannya menjadi terbuka, salah satu perkara penting adalah panggilan daripada Huck kepada ibunya, di mana dia berjanji akan menolong keluarga jika mereka berhenti menjual di jalanan dan tinggal di rumah.

Menurut Costa, Huck berkata kepadanya: “Saya membayangkan anak-anak saya, yang seusia dengan Ana Julia, dalam situasi itu. Seperti yang selalu saya katakan, perpaduan harus lebih menular daripada virus.”

Costa menambahkan, “Penuh rahmat bagi yang melewati dan mengambil gambar itu. Saya hanya dapat berterima kasih kepadanya.”

Tetapi kisahnya tidak berakhir di sana.

“Orang terus menelefon untuk mengatakan bahawa mereka ingin menolong saya, dan saya memberitahu mereka bahawa saya tidak mahu memanfaatkan kebaikan mereka. Saya hanya memerlukan makanan untuk anak-anak saya … saya mahu bekerja dengan bermaruah,” kata Costa.

Ahli politik juga mengambil berat tentang masalah itu. Seorang penggubal undang-undang tempatan dari Parti Sosialisme dan Kebebasan melihat gambar itu dan membuat keluarga itu menghubungi pihak suruhanjaya hak asasi manusia dewan perundangan Rio untuk melakukan tindakan lanjut dengan sokongan tambahan. – Xinhua