Brazil lancar operasi antinarkotik terbesar

RIO DE JANEIRO, 1 SEPT – Polis melancarkan operasi antinarkotik terbesar di Brazil, semalam, bagi membanteras geng terbesar di negara ini, First Capital Command (FCC), dengan menyasarkan penangkapan ratusan orang.

Polis persekutuan dalam satu kenyataan berkata, lebih 1,000 pegawai menyasarkan untuk menahan 422 suspek dengan waran dikeluarkan untuk menggeledah dan melakukan rampasan di 201 hartanah di 19 negeri.

Katanya, operasi itu menyasarkan infrastruktur kewangan geng jenayah berpangkalan di Sao Paulo itu dengan menyekat deposit bank berjumlah AS$46.6 juta dan merampas wang tunai AS$1.1 juta.

Menurut pegawai penyiasat, mereka sudah mengenal pasti jaringan terbabit dalam kegiatan jenayah itu dengan mengesan pembayaran dibuat kepada 210 ahli geng di penjara yang mempunyai kawalan keselamatan maksimum.

Mereka berkata, bayaran itu dibuat kerana ‘memegang jawatan tinggi dalam organisasi jenayah terbabit’ dan melaksanakan arahan seperti ‘membunuh pegawai awam’.

Ditubuhkan pada 1993, PCC dianggarkan mempunyai lebih 30,000 ahli dan beroperasi di hampir seluruh pelosok Brazil, selain terbabit dalam penyeludupan dadah pada peringkat antarabangsa meliputi Eropah, Afrika dan Asia. Geng itu diketuai oleh Marcos Willians Herbas Camacho atau dikenali sebagai ‘Marcola’ yang sedang menjalani hukuman penjara lebih 200 tahun di sebuah penjara dilengkapi tahap keselamatan maksimum di Brasilia. – AFP