Britain keluarkan Huawei dari rangkaian 5G

LONDON, 14 JULAI – Britain hari ini dijangka meluluskan pengeluaran syarikat telekom China Huawei daripada rangkaian 5G mereka, satu keputusan yang lama dinanti-nantikan oleh Washington tetapi ditentang oleh Beijing.

Perdana Menteri Boris Johnson sedang mempengerusi mesyuarat kabinet dan Majlis Keselamatan Negara, dengan keputusan dijangka keluar pada 1130 GMT.

Minggu lalu, China mengingatkan Britain ia mungkin menghadapi akibatnya dari segi reputasi antarabangsa sebagai negara perdagangan jika ia mengalah terhadap Huawei. Johnson membangkitkan kemarahan Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump dan beberapa anggota parti konservatif beliau dengan membenarkan pemimpin 5G China mengeluarkan rangkaian data baharu Britain pada Januari.

Penarikan Britain dicetuskan oleh sekatan baharu AS pada Mei yang menyekat akses Huawei kepada cip dan semikonduktor AS di tengah rangkaian 5G.

Sekatan mungkin memaksa Huawei beralih daripada pembekal AS kepada alternatif di mana keselamatan mereka tidak dapat dijamin oleh agensi keselamatan UK.

Syarikat telekom Britain telah memberi amaran bahawa melucut kesemua peralatan Huawei mungkin menelan kos berbilion dolar dan mengambil masa beberapa tahun untuk dilaksanakan.

Kerajaan Johnson pada mulanya membenarkan Huawei mengeluarkan sehingga 35 peratus daripada rangkaian 5G Britain di bawah syarat ia menjauhi elemen ‘utama’ berkaitan data peribadi. – AFP