Britain tolak tuntutan emas Venezuela

LONDON, 2 JULAI – Seorang hakim British hari ini enggan memberikan Venezuela kawalan ke atas lebih AS$1bilion emas yang disimpan dalam bilik kebal Bank England, memutuskan adalah tidak sah untuk memberikannya kepada Presiden Nicolas Maduro sejak Britain tidak mengiktiraf beliau sebagai presiden negara Amerika Latin itu.

Maduro telah menuntut emas tersebut untuk membantu negaranya memerangi pandemik koronavirus. Namun bank pusat untuk United Kingdom, dengan kerajaannya mengiktiraf pemimpin pembangkang Venezuela Juan Guaido sebagai pemimpin sah negara, enggan menyerahkannya kepada pentadbiran sosialis Maduro.

Keputusan memberikan penjelasan mengenai pemimpin sah Venezuela, sekurang-kurangnya di mata dunia. Guaido berusaha memelihara sorokan emas di Bank England untuk mengelaknya jatuh di tangan kerajaan Maduro, yang dikatakannya tidak sah dan korup. Peguamnya mengulangi dasar mereka bahawa pemimpin Perhimpunan Negara menjadi pemimpin sah Venezuela di bawah peruntukan perlembagaan negara.

Pertikaian menumpu pada dasar Britain terhadap Venezuela, sebuah negara dibelenggu krisis ekonomi dan politik di mana Maduro dan Guaido telah menuntut kuasa presiden lebih setahun lamanya.

Banco Central de Venezuela berusaha mengeluarkan emas itu, yang dikatakannya ingin dijual untuk makanan dan peralatan perubatan yang amat diperlukan untuk mengatasi pandemik COVID-19. Namun ia juga berusaha mendapatkan emas itu sebelum pandemik bermula.

Peguam yang mewakili Maduro berjanji akan merayu. Sarosh Zaiwalla berkata dalam kenyataan bahawa keputusan ‘langsung tidak menghirau realiti situasi yang dihadapi’ di Venezuela. – AFP

Gambar fail menunjukkan Juan Guaido bertemu dengan pekerja kesatuan dan penyokong di Caracas, Venezuela. – AFP