Thursday, February 2, 2023
23.6 C
Brunei

-

BruCERT lancar laman web baharu

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JUN – Dalam usaha berterusan untuk memupuk budaya penggunaan internet yang bertanggungjawab dalam masyarakat dan meningkatkan kesedaran awam tentang ancaman dalam talian, Pasukan Respons Kecemasan Komputer Brunei (BruCERT) telah melancarkan laman web yang baharu iaitu www.secureverifyconnect.info.

Pelancaran telah disempurnakan oleh Menteri Pengangkutan dan Infokomunikasi, Yang Berhormat Pengiran Shamhary bin Pengiran Dato Paduka Haji Mustapha semasa majlis perasmian Minggu Digital Teknologi pada Persidangan dan Pameran Pertengahan Tahun Brunei (Brunei MYCE) 2022 di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, baru-baru ini.

Laman web berkenaan pada mulanya diperkenalkan kepada orang ramai pada 2013 untuk kempen kesedaran awam berterusan BruCERT, Secure Verify Connect (SVC).

Antara lain tujuannya adalah untuk memudahkan orang ramai untuk mengakses bagi mendapatkan nasihat dan bimbingan mengenai isu-isu yang berkaitan dengan keselamatan dalam talian termasuk media sosial, buli siber, pemangsa dalam talian, ketagihan internet dan keselamatan dalam talian untuk kanak-kanak.

Versi terkini laman sesawang SVC itu lebih memudahkan orang ramai untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan di samping mengandungi pelbagai artikel untuk pelayar seperti pelajar, ibu bapa, peniaga dan persendirian.

Di samping itu, laman berkenaan juga akan memaparkan berita terkini BruCERT, makluman ancaman siber, nasihat, video kesedaran dan webinar.

Selain itu, golongan pendidik juga akan mendapatkan sumber berguna termasuk poster dan buku-buku serta menyokong dalam mendidik orang ramai mengenai keselamatan dalam talian.

Orang ramai digalakkan untuk melayari laman sesawang berkenaan dan mempelajari mengenai keselamatan siber dan BruCERT juga sedang menjalankan Pencarian Harta Karun Digital.

Yang Berhormat Pengiran Shamhary semasa melawat petak pameran BruCERT pada majlis perasmian Minggu Digital Teknologi, baru-baru ini. – Gambar serahan BruCERT

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -