Brunei bakal terima vaksin AZ dari Jepun

Oleh Syahmi Hassan & Ak Zaki Kasharan
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 SEPT – Kira-kira 100,000 dos vaksin AstraZeneca (AZ) hasil sumbangan kerajaan Jepun dijangka tiba di Negara Brunei Darussalam pada penghujung September ini sekali gus melancarkan usaha kerajaan untuk melaksanakan semula pemberian dos pertama yang telah ditangguhkan.

Dengan adanya sumbangan Jepun itu dan 100,000 dos vaksin Sinopharm dari China, Program Vaksinasi Kebangsaan akan dapat dilaksanakan semula dengan sempurna, ujar Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang berlangsung di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato turut mengongsikan kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia sangat berbesar hati atas sumbangan daripada kedua-dua negara tersebut yang menunjukkan hubungan dua hala yang cukup kuat dalam saling memeduli antara satu sama yang lain.

Beliau juga menzahirkan perasaan berbesar hati dan menghargai keprihatinan kerajaan negara-negara berkenaan terhadap Negara Brunei Darussalam dan menyatakan yang sumbangan tersebut akan dimanfaatkan sepenuhnya.

Dalam kenyataan Kedutaan Jepun di Negara Brunei Darussalam hari ini, Menteri Luar Negeri Jepun, Tuan Yang Terutama Motegi Toshimitsu, secara rasmi mengumumkan keputusan kerajaan Jepun untuk menyumbangkan sebanyak 100,800 dos vaksin AstraZeneca Plc COVID-19, yang dihasilkan di Jepun, kepada Negara Brunei Darussalam.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham semasa sidang media di Dewan Al-‘Afiah, kelmarin.

“Kerajaan Jepun menjangkakan vaksin ini akan dapat membantu rakyat Brunei untuk terus dilindungi dan menyumbang untuk mencapai matlamat vaksinasi Brunei sekitar 70 peratus,” jelas kenyataan tersebut.

Pemberian vaksin AstraZeneca ke Negara Brunei Darussalam adalah sebahagian daripada kumpulan derma terkini Jepun, yang merangkumi 500,000 dos lain ke Taiwan, 400,000 ke Vietnam, dan 300,000 ke Thailand.

Jepun yang sudah pun menyumbangkan lebih 23 juta dos vaksin AstraZeneca kepada negara-negara di Asia Tenggara dan Barat Daya serta Kepulauan Pasifik juga akan terus memantau keadaan-keadaan di negara-negara dan wilayah masing-masing dalam usahanya meneruskan pemberian vaksin.

Setakat 13 September 2021, Negara Brunei Darussalam telah mencatatkan sebanyak 381,649 jumlah keseluruhan suntikan vaksin COVID-19.

Daripada jumlah tersebut, kira-kira 236,705 penduduk atau 52.2 peratus telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID-19, manakala seramai 144,944 penduduk atau 32 peratus telahpun menerima dua dos vaksin lengkap.

Daerah Brunei dan Muara telah mencatat jumlah pemberian vaksin tertinggi iaitu dos pertama seramai 147,079 orang dan dos kedua seramai 99,086 orang. Ini diikuti dengan Daerah Belait iaitu seramai 29,296 orang bagi dos pertama dan 18,688 orang bagi dos kedua.

Daerah Tutong mencatat sebanyak 30,472 orang bagi dos pertama dan 16,960 bagi dos kedua; manakala Daerah Temburong mencatatkan sebanyak 29,858 orang bagi dos pertama dan 10,210 bagi dos kedua.