Brunei, Malaysia bersaing sengit

Oleh Fadhil Yunus

Gambar oleh Infofoto

MANILA, 28 NOV – Pasukan polo Negara Brunei Darussalam gagal mempertahankan kemenangan selepas tewas 5.5 berbalas 8 menentang Malaysia pada pusingan kelayakan dalam gol tinggi 4-6 pada Sukan Asia Tenggara (SEA) di Padang Polo Inigo Zobel di Calatagan, Batangas, hari ini.

Berkenan menyertai pasukan polo negara pada perlawanan tersebut ialah Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen dan Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah.

Berkenan berangkat menyaksikan acara tersebut ialah Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Bendahara Seri Maharaja Permaisuara Pengiran Muda Haji Sufri Bolkiah, Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Digadong Sahibul Mal Pengiran Muda Haji Jefri Bolkiah dan Yang Amat Mulia Pengiran Muda Abdul Qawi.

Pada perlawanan tersebut, DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen berjaya menjaringkan gol pada chaka ketiga.

Pasukan lawan pada mulanya mendahului perlawanan dengan 3-0 sebelum pasukan polo negara menjaringkan gol hasil Yang Amat Mulia Pengiran Muda Bahar pada chaka pertama.

DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen berkenan beraksi pada acara sukan polo menentukan tempat ke final menentang Malaysia pada saingan Sukan SEA di Padang Polo Inigo Zobel, Manila, Filipina. Turut beraksi pada perlawanan itu ialah YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah. – Gambar oleh Infofoto.
DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen ketika beraksi semasa perlawanan tersebut.
DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Mateen ketika beraksi semasa perlawanan tersebut.
YTM Paduka Seri Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah dan YAM Pengiran Muda Bahar semasa beraksi pada perlawanan tersebut. – Gambar oleh Infofoto

 

Pasukan negara yang mengimpikan untuk meraih pingat emas pada kejohanan ini kemudiannya terus bangkit dan mendahului perlawanan tersebut.

YAM Pengiran Muda Bahar terus mempamerkan aksi untuk terus memberikan kemenangan buat Brunei tetapi Malaysia tetap bangkit dengan menjaringkan gol hanya tiga saat daripada masa lebihan chaka kedua.

Malaysia kemudiannya terus mendahului perlawanan dalam chaka ketiga selepas mencatatkan dua gol pada chaka sebelum Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah merapatkan jurang dengan menjaringkan gol tambahan.

Bagaimanapun, pasukan Malaysia terus menguasai perlawanan dengan menjaringkan dua lagi gol pada chaka keempat untuk terus menjamin kedudukan mereka. Brunei memulakan kempen mereka dengan meraih dua kemenangan berturut-turut selepas berjaya menewaskan Filipina dan Indonesia.

Dalam perlawanan lain, Filipina menjamin kedudukan mereka dengan meraih kemenangan kedua dalam perlawanan menentang Indonesia dengan jaringan 6 berbalas 4.5.

Dua pasukan teratas dalam acara itu akan berentap bagi merebut pingat emas, sementara dua lagi pasukan akan berentap untuk meraih pingat gangsa.