Brunei tambah pingat emas

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 OGOS – Atlet remaja, Basma Lachkar menambah pingat emas untuk Negara Brunei Darussalam selepas menjuarai acara Taijiquan Remaja Perempuan, sekali gus melengkapkan final acara Taolu pada Kejohanan Wusyu Remaja Asia ke-10 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, petang tadi.

Brunei yang menjadi tuan rumah buat kali pertama, membuat impak segera dalam pertemuan kontinental berprestij itu ketika negara menyaksikan satu atau lebih pesaing yang mendapat tempat di podium dalam tiga hari pertama pertandingan.

Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Bendahara Seri Maharaja Permaisuara Pengiran Muda Haji Sufri Bolkiah, Presiden Majlis Olimpik Kebangsaan Negara Brunei Darussalam (BDNOC) berkenan berangkat bagi menyaksikan kejohanan, hari ini.

Turut hadir ialah Yang Amat Mulia Pengiran Anak ‘Aliiyah Amalul Bulqiah.

Keberangkatan Duli Yang Teramat Mulia di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas pagi tadi dijunjung oleh Menteri kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin.

Basma Lachkar berjaya mengharumkan nama negara apabila meraih pingat emas buat negara setelah berada di kedudukan pertama dalam acara Taijiquan Remaja Perempuan bersama atlet wusyu dari Jepun, Hibiki Isono dengan 9.48 mata.

DYTM Paduka Seri Pengiran Bendahara seterusnya juga berkenan menyempurnakan majlis penyampaian pingat kepada para pemenang dalam kategori berkenaan.

Brunei kini sudah mengutip empat pingat emas, satu pingat perak dan satu pingat gangsa serta menduduki tempat keenam berdasarkan kutipan pingat untuk acara Taolu.

Kejayaan para atlet negara pada peringkat antarabangsa dalam kejohanan ini menunjukkan mereka mampu memberikan saingan dan menandingi peserta lain dari luar negara.

DYTM Paduka Seri Pengiran Bendahara Seri Maharaja Permaisuara Pengiran Muda Haji Sufri Bolkiah ketika berkenan menyempurnakan penyampaian pingat kepada pemenang Kategori Taijiquan.
YAM Pengiran Anak ‘Aliiyah Amalul Bulqiah ketika menyampaikan pingat-pingat kepada pemenang Kategori Nanquan Remaja Lelaki.
Persembahan bertenaga Basma Lachkar berjaya menambah pingat emas untuk Negara Brunei Darussalam pada hari ketiga kejohanan.