Brunei terus catat sifar jangkitan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 APRIL – Kementerian Kesihatan mengumumkan bahawa tidak ada kes baharu jangkitan COVID-19 yang disahkan dan ini bermakna jumlah keseluruhan kes di Negara Brunei Darussalam kekal pada 136 orang.

Pada masa yang sama, tidak ada kes telah disahkan sembuh daripada COVID-19, menjadikan jumlah keseluruhan yang telah sembuh kekal pada 108 orang dan jumlah kes aktif yang masih dirawat di Pusat Pengasingan Kebangsaan pada ketika ini ialah sebanyak 27 kes, di mana dua daripadanya masih dalam keadaan kritikal dan kedua-duanya memerlukan bantuan mesin tambahan heart/lung machine (ECMO) di samping bantuan mesin pernafasan serta selebihnya adalah dalam keadaan yang baik.

Perkara itu dijelaskan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar pada Sidang Media Bagi Status Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato turut memaklumkan bahawa seorang lagi daripada 11 kes yang telah sembuh tetapi dimasukkan semula ke Pusat Pengasingan Kebangsaan setelah didapati positif semasa pemeriksaan susulan, telah dibenarkan pulang pada hari ini.

“Beliau juga akan menjalani pengasingan diri selama 14 hari lagi, sebagaimana SOP yang ada pada masa sekarang. Ini bermakna hanya sembilan kes saja lagi yang masih menjalani pemeriksaan dan ujian lanjut.”

Manakala itu, Yang Berhormat Dato mengumumkan arahan Kementerian Kesihatan yang wajib dipatuhi bagi semua orang yang tiba di Negara Brunei Darussalam bahawa bermula 16 April, kesemua pelawat asing yang tiba di Negara Brunei Darussalam adalah juga dikehendaki untuk menanggung sendiri kos ujian makmal COVID-19 iaitu sebanyak $1,000 bagi setiap seorang.

“Ini adalah di samping menanggung kos perbelanjaan bagi pengasingan diri selama tempoh 14 hari penuh seperti yang dimaklumkan sebelum ini,” jelasnya lagi.

Terdahulu Yang Berhormat Dato berkata bahawa seramai 76 orang sedang menjalani kuarantin mengikut Akta Penyakit Berjangkit Penggal 204 manakala jumlah keseluruhan mereka yang telah menamatkan tempoh kuarantin ialah sebanyak 2,407 orang.

Di samping itu, dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 247 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 10,826 ujian.

Bagi orang ramai yang ingin untuk mendapatkan maklumat lanjut dan perkembangan terkini, mereka boleh melayari laman sesawang Kementerian Kesihatan, www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi, healthinfo.gov.bn.