Bruno tambah derita The Reds

MANCHESTER, 25 JAN – Ole Gunnar Solskjaer menyanjungi kehebatan Bruno Fernandes selepas sepakan percuma pemain tengah Manchester United itu membantu kemenangan 3-2 ke atas Liverpool dalam perlawanan pusingan keempat Piala FA semalam.

Pasukan bimbingan Solskjaer menambah derita Liverpool dengan Fernandes menjaringkan gol kemenangan pada minit-minit akhir perlawanan di Stadium Old Trafford.

Pendahulu Liga Perdana Inggeris (EPL), United bangkit daripada ketinggalan selepas jaringan awal Mohamed Salah menerusi gol Mason Greenwood dan Marcus Rashford.

Salah kemudian sekali lagi menyamakan kedudukan sebelum Fernandes diturunkan daripada bangku simpanan dengan jaringan kemenangan pada minit ke-78.

“Jaringan hebat. Apabila anda tinggalkan dia seperti saya lakukan hari ini, dia kekal 45 minit berlatih dengan sepakan percuma. Jadi saya yakin dia mampu merealisasikannya apabila dia berpeluang,’’ kata Solskjaer.

Reaksi Bruno Fernandes dari Manchester United ketika meraikan jaringan golnya semasa perlawanan Piala FA menentang Liverpool di Stadium Old Trafford semalam. – AP

“Dia tidak pernah gembira dengan saya apabila diarah masuk ke dalam selepas latihan terutamanya ada perlawanan keesokan harinya. Jadi dia mendapat latihan tambahan semalam.’’

United yang enam mata di hadapan Liverpool di EPL bergelut pada permulaan musim. Bangkit daripada ketinggalan kepada pasukan seperti Liverpool membuktikan lagi kemampuan sebenar United.

“Mengagumkan. Anda tahu apabila ketinggalan satu gol, reaksi setiap orang sangat bagus,” kata Solskjaer.

“Kami bermain dengan bijak, jaringan cantik, bertahan dengan baik. Sudah tentu di penghujung perlawanan terdapat beberapa detik cemas tetapi kami berjaya bertahan.”

Sejak tampil kali pertama pada Februari 2020, jumlah 28 jaringan Fernandes lebih banyak daripada mana-mana pemain EPL.

“Saya gembira menang, tidak lebih daripada itu dan paling penting kami mara ke peringkat seterusnya. Tidak kira siapa jaringkan gol. Sudah tentu jika saya jaringkan gol, saya gembira, itu pasti,’’ kata Fernandes.

“Saya bekerja keras untuk menjaringkan gol seperti itu melalui sepakan percuma. Saya cuba dan hasilnya sangat bagus. Sebelum mengambil sepakan, Edinson Cavani beritahu saya, cuba tendang sekuatnya ke sebelah kiri penjaga gol dan ia menjadi.’’ – AFP