Brussels catat kes pertama COVID-19

BRUSSELS, 4 MAC – Seorang pegawai EU yang bekerja di blok pentadbiran Brussels telah disahkan positif dijangkiti koronavirus, menurut pegawai Eropah kelmarin.

“Kami ingin mengesahkan kes pertama,” menurut jurucakap Pesuruhjaya EU, Dana Spunant memberitahu AFP.

Jurucakap untuk Agensi Pertahanan Eropah (EDA) mengesahkan bahawa pesakit lelaki tersebut merupakan seorang penjawat awam yang bekerja di agensi tersebut telah kembali dari Itali pada 23 Februari dan telah disahkan positif.

Perjumpaan di Ibu pejabat agensi tersebut yang berpangkalan di Brussels telah membatalkan perjumpaan tersebut sehingga 13 Mac, menurut Elisabeth Schoeffmann.

Tetapi jurucakap EDA menafikan sebarang laporan bahawa pegawai tersebut telah menghadiri perjumpaan selama empat jam dengan

30 orang kakitangan dari Badan EU yang lain di bandar tersebut sebelum beliau diperiksa.

Brussels merupakan bandar de facto dengan 27 kesatuan negara dan merupakan kediaman bagi kebanyakan institusi termasuk Pesuruhjaya Eropah, Majlis Eropah dan Parlimen Europah.

Parlimen telah mengehadkan kemasukan orang awam ke bangunan-bangunan di Brussels dan Strasbourg, kerana dikhuatiri perjumpaan dalam kelompok yang besar akan memburukkan lagi penularan wabak tersebut secara global.

Lebih 90,000 orang telah dijangkiti oleh virus tersebut dan dicatatkan 3,200 kematian di seluruh dunia, di mana kali pertama tercetus di China dan telah merebak ke beberapa buah negara di seluruh dunia. – AFP