Tuesday, April 23, 2024
35.6 C
Brunei

  -

  BSM tampilkan finalis Master Mechanics

  Oleh Ak Zaki Kasharan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 22 OKT – Syarikat Pemasaran Brunei Shell Sdn Bhd (BSM), malam tadi telah mengumumkan tiga finalis terbaik dalam Master Mechanics Programme bagi kedua-dua kategori Pelajar Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE) dan Mekanik Am pada Majlis Malam Master Mechanics di Hotel Mulia Brunei.

  Hadir selaku tetamu kehormat ialah Pemangku Setiausaha Tetap (Tenaga) di Jabatan Perdana Menteri, Pengiran Haji Jamra Weira bin Pengiran Haji Petra.

  Dengan selesainya pembangunan kemahiran teknikal di bawah Fasa 1 program berkenaan, para mekanik yang berpotensi tinggi telah dikenal pasti melalui penilaian kuiz dalam talian, temu bual dan cabaran mini praktikal.

  Pengarah Urusan BSM, Awang Muhammad Norshafiee bin Dato Paduka Haji Abdul Jalil dalam ucapan alu-aluannya menyatakan bahawa mekanik berkenaan akan terus dibangunkan dalam Fasa 2 pada tahun hadapan di mana mereka akan diberikan latihan untuk menjadi usahawan yang bekerja dengan sistem komputer yang kompleks, elektronik rumit dan perisian selain menyampaikan perkhidmatan pelanggan yang cemerlang.

  Peringkat pembangunan keupayaan seterusnya juga akan meningkatkan kejayaan dan pertumbuhan mereka sebagai mekanik, jelas beliau lagi.

  Pengiran Haji Jamra Weira melancarkan Mechanics Loyalty Programme pada Malam Master Mechanics berkenaan. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan
  Pengiran Haji Jamra Weira dan Awang Muhammad Norshafiee bergambar ramai bersama finalis yang diraikan. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan
  Pengarah Urusan BSM, Muhammad Norshafiee ketika menyampaikan ucapannya pada majlis tersebut. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan
  Antara yang hadir pada majlis berkenaan yang berlangsung di Mulia Hotel Brunei. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan

  Majlis berkenaan diteruskan dengan penyampaian tanda penghargaan kepada IBTE Kampus Mekanikal, NBT Sdn Bhd dan komuniti yang menyokong inisiatif tersebut yang disampaikan oleh Pengarah Urusan BSM.

  Selepas itu, tiga peserta terbaik daripada setiap kategori dalam program berkenaan telah diiktiraf dan dianugerahkan pingat yang disampaikan tetamu kehormat manakala pemenang dari setiap kategori akan diumumkan semasa Majlis Anugerah Pengerusi yang bakal diadakan November depan di mana mereka akan mendapat gelaran Master Mechanic of Brunei Darussalam.

  Hadiah-hadiah menarik yang akan dimenangi termasuklah perjalanan yang ditanggung sepenuhnya ke MotoGP di Sepang, Kuala Lumpur pada November depan dan hadiah wang tunai $3,000.

  Majlis turut menyaksikan BSM melancarkan Mechanics Loyalty Programme sebagai tanda penghargaan kepada mekanik negara yang berdedikasi.

  Master Mechanics Programme telah dilancarkan pada Julai 2023 untuk meningkatkan pengetahuan serta kemahiran mekanik automobil di negara ini di mana para peserta diberi peluang untuk mengambil bahagian dalam pembangunan kapasiti melibatkan kemahiran teknikal dan perniagaan, serta peluang untuk menyertai program sokongan perniagaan yang ditawarkan oleh BSM kepada rakan-rakan kongsi perniagaannya.

  Secara keseluruhan, program berkenaan telah mendaftarkan lebih 500 peserta daripada pelajar IBTE dan mekanik am di negara ini.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Sekumpulan gempa bumi gegarkan Taiwan

  TAIPEI, 23 APRIL - Sekumpulan gempa bumi melanda Taiwan pada awal hari ini, yang paling kuat mempunyai magnitud 6.1, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat...