BSP, BFI, imagine bantu 44 pelajar

Oleh Nurdiyanah R.

BELAIT, 12 SEPT – Sebagai salah satu inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR), Syarikat Minyak Brunei Shell Sdn Bhd (BSP), imagine Sdn Bhd dan Brunei Fertilizer Industries Sdn Bhd (BFI) bekerjasama menyediakan kemudahan akses pembelajaran dalam talian kepada golongan pelajar yang kurang berkemampuan di Daerah Belait.

Menurut kenyataan bersama yang dikeluarkan ketiga-tiga syarikat tersebut, seramai 44 orang pelajar terpilih dan dikenali pasti telah menerima komputer riba dan tablet berserta sumbangan kad SIM Wish Prepaid imagine menerusi pendekatan bersepadu di bawah program Minda Prihatin COVID-19 Support Relief: Edulink.

Kenyataan menjelaskan, pendekatan bersepadu berkenaan telah diinspirasikan oleh sebuah badan bukan kerajaan (NGO) belia di daerah ini, Minda Youth Movement (MYM).

Inisiatif berkenaan adalah sebagai tindak balas terhadap usaha penglibatan NGO secara proaktif dengan masyarakat setempat di daerah ini, kebanyakannya menyatakan beberapa cabaran dalam menyesuaikan diri dengan belajar dari rumah.

Penerima yang dikenal pasti tersebut terdiri daripada golongan pelajar terpilih di enam buah sekolah menengah di Kuala Belait termasuk Pusat Tingkatan Enam Belait (PTEB) dengan majoriti mereka akan menduduki peperiksaan O Level dan A Level pada tahun ini.

Seorang pelajar yang menerima alat bantuan pembelajaran dan kad SIM di bawah program berkenaan. – Gambar serahan BSP
Seramai 44 orang pelajar di Daerah Belait telah dikenal pasti untuk menerima bantuan pembelajaran dari rumah berkenaan. – Gambar serahan imagine

Selain itu, pemilihan juga berdasarkan nilai komitmen dan dedikasi terhadap pendidikan mereka lebih-lebih lagi ketika menghadapi cabaran situasi pandemik kini.

Bagi BSP, kerjasama program amal bersama MYM itu adalah sejajar dengan sokongan pihak syarikat khususnya dalam aspek pendidikan dan pemerkasaan golongan belia.

Dalam pada itu, BSP melalui BSP Cares Staff Donation Drive, telah menyumbangkan 30
unit alat pendidikan untuk mendorong para pelajar meneruskan pembelajaran mereka secara efektif dalam talian.

Di samping itu, usaha pekerja Syarikat BFI melalui platform sumbangan A Gift From The Heart telah mampu menyediakan 14 komputer riba baharu bagi program tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif imagine, Dayang Suzannawati binti Haji Suharju dipetik berkata, kerjasama CSR antara BSP dan BFI serta gabungan inisiatif MYM itu dihasratkan untuk sama-sama berusaha memastikan kepentingan masyarakat yang memerlukan tidak terabai dari semasa ke semasa.

Bagi sambungan, kad SIM Wish Prepaid yang disumbangan imagine itu menawarkan perkhidmatan data roll-over unik syarikat berkenaan.

Bagi tempoh beberapa minggu mendatang, kad SIM berkenaan akan menerima 1GB secara automatik setiap hari sebelum hari persekolahan bermula sementara baki data dari hari sebelumnya akan dibawa ke hadapan.

Ia akan memastikan bahawa penerima yang dikenal pasti dapat memanfaatkan sumbangan kad SIM sepenuhnya dalam proses pembelajaran mereka di rumah.