BSP lakar satu lagi kejayaan

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan BSP

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JULAI – Syarikat Minyak Brunei Shell (BSP) mencatatkan satu lagi mercu tanda bersejarah dengan pembinaan loji tenaga suria BSP yang secara rasminya memulakan pembinaannya di tapak G11, Jalan Tengah Seria.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh BSP, di sini, hari ini, loji tenaga suria 3.3MWp akan menyaksikan pemasangan kira-kira 7,000 panel suria yang akan membekalkan tenaga kepada Ibu Pejabat BSP di mana projek berkenaan dijangka siap pada 2021.

Kenyataan menyatakan bahawa apabila beroperasi nanti, tenaga elektrik rendah karbon yang dihasilkan menerusi panel solar berkenaan akan mengimbangi sebahagian kuasa yang digunakan oleh Bangunan Ibu Pejabat BSP di Jalan Utara, Panaga.

Tenaga suria yang dihasilkan, jelas kenyataan itu, adalah bersamaan dengan penggunaan tenaga elektrik bagi kira-kira 600 buah rumah setahun.

Kenyataan menyatakan lagi bahawa kerja-kerja membersihkan tapak bermula pada Mac 2020 dengan BSP komited untuk menanam sepohon pokok bagi setiap pokok yang dikeluarkan semasa kerja-kerja pembersihan tapak.

Dr Ceri M Powell bersama Dayang Norhayati Merzuki dan Shirley Sikun bersama-sama merasmikan pecah tanah bagi pembinaan loji tenaga suria BSP.
Dr Ceri M Powell semasa menyampaikan ucapan sebelum menyempurnakan majlis pecah tanah di tapak projek berkenaan.
Dr Ceri M Powell bergambar ramai bersama ahli projek dan kontraktor.

Aktiviti penanaman pokok itu nanti akan dilaksanakan bersama oleh kakitangan BSP dan komuniti berdekatan, tambahan kenyataan itu.

Pengarah Urusan BSP, Dr Ceri M Powell dipetik menyatakan bahawa dalam terus membekalkan minyak dan gas kepada pelanggan, amat penting supaya BSP juga harus mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau serta memainkan peranan dalam peralihan global ke arah sistem tenaga rendah karbon.

“BSP komited untuk meningkatkan penggunaan tenaga boleh diperbaharui dalam operasi kami dan aset bukan operasi seperti pejabat-pejabat kami.”

Ulasnya lagi, “Projek Suria BSP ini adalah satu demonstrasi komitmen itu dan meneruskan perjalanan kami ke arah kepelbagaian tenaga dan penyahkarbonan.”

Kenyataan menyatakan bahawa Dr Ceri M Powell, Ketua Projek Atas Darat dan Pembinaan BSP, Dayang Norhayati Merzuki dan Ketua Peralihan Tenaga BSP, Shirley Sikun bersama-sama menyempurnakan majlis pecah tanah di tapak projek berkenaan.

Pada majlis istimewa berpandukan amalan penjarakan sosial itu, ia juga dihadiri oleh ahli-ahli pasukan projek dan Eigen Energy iaitu kontraktor yang dilantik oleh BSP. Projek tenaga suria berkenaan dijangka siap pada awal 2021 di mana ia akan menyediakan platform bagi pembinaan keupayaan warga Brunei khususnya dalam mengembangkan lagi kemahiran dalam bidang tenaga boleh diperbaharui.

Ia merupakan satu lagi batu penjuru membolehkan BSP memacu masa depan Brunei untuk generasi akan datang.