Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Buat kuih bersama erat hubungan kekeluargaan

  MALAYSIA – Pembantu pengajar Azlina Ariffin, 46, dari Sarawak sememangnya tidak sabar untuk menyambut Hari Raya kerana tahun ini dia akan dapat menghabiskannya bersama keluarga besarnya.

  Selama dua tahun, kerana wabak itu, ibu kepada empat orang anak yang berasal dari Serian itu menyambut Hari Raya secara kecil-kecilan.

  Disebabkan sekatan perjalanan rentas negeri untuk mengekang penularan COVID, dia dan keluarganya tidak dapat menghabiskan perayaan bersama saudara-mara mereka. Tetapi, pada tahun ini, mereka sekeluarga akhirnya dapat bersatu semula untuk raya dan Azlina menjangkakan keseronokan yang bakal mereka perolehi.

  “Kami teruja akhirnya dapat meraikan lebih meriah bersama keluarga dan rakan rapat di kampung halaman suami saya di Kuching. Kami akan mengadakan potluck, dan tema pakaian keluarga kami adalah hijau. Jadi kami telah membeli dua set pakaian, setiap satu memenuhi kod warna,” kata Azlina.

  Makan tengah hari potluck keluarga telah menjadi tradisi yang diamalkan selama beberapa dekad. Seluruh keluarga berkumpul untuk menyambut penghujung bulan puasa, dan menyambut Syawal, bulan ke-10 dalam kalendar Islam. Ia adalah masa apabila semua orang mempamerkan kehebatan masakan mereka dengan membuat hidangan yang menyelerakan.

  Azlina (kanan) menantikan sambutan Hari Raya yang lebih meriah bersama keluarga besarnya. – ANN/The Star
  (Dari kiri) Haslinda, anak perempuannya Wan Nur Haira Wan Azhar dan ibunya Hadijah, bekerja sebagai satu pasukan untuk menyediakan spera. – ANN/The Star
  Kelupis merupakan salah satu juadah yang dihidangkan semasa Hari Raya di Sarawak. – ANN/The Star
  Untuk kaya buatan sendiri, Azlina menggunakan gula apong dan santan segar. – ANN/The Star

  Azlina ditugaskan menyediakan kelupis, pulut masak santan dan dibungkus daun pucuk nipah untuk sambutan itu. Kelupis merupakan salah satu juadah yang dihidangkan semasa Hari Raya di Sarawak. Azlina bercadang untuk menyediakan kira-kira 30 biji juadah ini untuk musim perayaan.

  “Kelupis dihidangkan bersama kari ayam, dan rendang. Sesetengah orang lebih suka memakannya dengan kaya,” kongsinya.

  Hujung seminggu sebelum Hari Raya dihabiskan untuk membuat juadah dan Azlina menghabiskan sepanjang hari Sabtu mencari bahan untuk membuat kelupisnya.

  Dalam senarai barang keperluannya adalah barang-barang untuk menyediakan hidangan Hari Raya kemahirannya yang lain untuk potluck, kari ayam, daging lembu yang dimasak dengan kicap dan lada hitam, dan kaya, lepa manis yang diperbuat daripada santan, daun pandan yang dikisar, telur dan gula.

  Dua anak perempuan Azlina, eksekutif jualan Nur Izatti Kamal, 23, dan Nur Syfiqah Kamal, 20, diminta membantu menyediakan barangan untuk musim perayaan. Dia percaya adalah penting untuk mengajar mereka memasak hidangan ini kerana ia adalah sebahagian daripada warisan keluarga mereka.

  “Resepi kaya telah diwarisi turun-temurun. Jadi saya mengajar anak perempuan saya untuk membuatnya juga, menggunakan kaedah tradisional keluarga kami.

  “Saya akan menyediakan jus pandan dari awal dan menggunakan santan segar. Cara-cara lama ini memakan masa, tetapi penting untuk memelihara dan menghormatinya,” kata Azlina, yang dilahirkan dan dibesarkan di Sarikei, sebuah bandar yang berjarak enam jam pemanduan dari ibu negeri.

  Ia adalah satu proses yang membosankan untuk menyediakan kaya. Pertama, bahan-bahan seperti telur, santan, gula, dan perahan jus pandan dimasak sehingga pekat, dan gula dipekatkan.

  “Rahsianya ada pada santan segar, gula apong dan telur segar. Ia perlu dimasak dalam periuk kukusan air sehingga kaya pekat kepada konsistensi yang licin. Ia memerlukan kerja keras tetapi bahagian akhir sememangnya lazat.”

  Salah satu kekesalan terbesar Azlina ialah tidak belajar membuat rendang tok arwah ibunya, hidangan daging lembu kering dengan cili, rempah ratus, dan santan.

  “Arwah ibu saya berasal dari Taiping, Perak, selalu menyediakan hidangan lazat ini setiap kali Hari Raya. Malangnya, dia meninggal dunia ketika saya berumur 15 tahun dan saya tidak pernah mendapat peluang untuk belajar menyediakan hidangan ini daripadanya.

  Saya telah cuba mempelajarinya daripada saudara-mara saya dan saya juga pernah mencuba untuk mempelajarinya dengan menonton video YouTube tetapi tiada yang sama dengan rendang ibu saya,” keluh Azlina.

  Disebabkan kekangan masa, Azlina telah menempah beberapa juadah manis Hari Raya seperti kek lapis Sarawak, kuih bahulu, dan kuih jala, snek rangup yang diperbuat daripada tepung beras, gula dan air.

  “Biasanya, saya akan menyediakan kebanyakan biskut dan kek dari awal. Tahun ini, saya berdepan kekangan masa kerana sibuk dengan komitmen kerja. Tetapi, saya gembira dapat mengajar anak perempuan saya beberapa resipi tradisional keluarga. Harapan saya untuk Hari Raya adalah untuk kebahagiaan dan kita boleh berkongsi makanan yang enak bersama orang tersayang.”

  Tradisi yang dihargai

  Hari Raya adalah hari istimewa buat Haslinda Yaacob, 43. Sesibuk mana pun dia dan keluarga, mereka sentiasa meluangkan masa untuk tradisi keluarga.

  Hujung minggu ini, ibunya, tiga beradik dan dua anaknya akan berkumpul untuk menyediakan spera, paf mini berempah berisi udang kering untuk Hari Raya.

  Haslinda yang tinggal di Alor Setar mahu membuat 15 bekas spera. Makanan mini diperbuat daripada tepung gandum, minyak, air, udang kering, kelapa parut, cili dan rempah ratus. Hidangan berbentuk bulan sabit ini wajib dimiliki oleh keluarga Haslinda semasa Hari Raya.

  “Kami belajar membuat kuih ini daripada arwah ibu saudara di Singapura. Ia adalah sebahagian daripada tradisi keluarga kami, dan kami telah melakukannya selama beberapa dekad.

  “Ibu membantu menyediakan inti manakala adik saya Wanis membuat doh. Kemudian, seorang lagi kakak Lelawati, saya dan anak-anak perempuan saya membantu membentuk dan membuat paf mini,” jelas Haslinda, seorang balu. Dia menjalankan perniagaan di rumah menjual nasi lemak, pulut kuning dan jamuan lainnya.

  Haslinda mengakui memerlukan masa untuk membuat hidangan kecil itu dan ia memerlukan kesabaran dan ketabahan.

  Oleh itu, daripada melipat paf dengan tangan, mereka menggunakan acuan keluli tahan karat yang ditempah khas untuk melipat paf mini.

  Ia adalah sebahagian daripada tradisi keluarga Haslinda untuk berkongsi hidangan buatan sendiri dengan jiran dan rakan mereka pada hari pertama Hari Raya.

  Tahun ini, menu Hari Raya mereka termasuk ketupat palas, rendang daging lembu, nasi tomato, daging lada hitam dan hidangan manis seperti tart jem nanas, biskut badam London dan kek mentega buatan sendiri mereka. Sudah tentu, ia juga satu kemestian untuk berkongsi spera buatan sendiri dengan orang tersayang.

  “Berkongsi makanan adalah sebahagian daripada tradisi kami. Kami gembira akhirnya dapat menyambut Hari Raya pada skala yang lebih besar tahun ini, selepas dua tahun sekatan akibat wabak itu,” katanya.

  Menjelang Hari Raya, ibu Haslinda, Hadijah Hamid, 62, juga sibuk menyediakan bahan-bahan untuk membuat pes rendang yang mengandungi lengkuas, serai, cili dan rempah ratus.

  “Hari ini, menjelang Hari Raya pasti meriah di rumah kami. Ibu akan memasak sepanjang malam, manakala kami yang lain akan bertanggungjawab menghias rumah dan membakar sedikit biskut dan kek.

  “Rumah kami sentiasa dipenuhi dengan gelak tawa.

  “Saya berharap untuk perayaan yang penuh dengan kebahagiaan di kalangan ahli keluarga dan rakan-rakan saya,” kata Haslinda. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -