Friday, August 12, 2022
26.5 C
Brunei

‘Buat perkara berfaedah semasa pengasingan’

-

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 SEPT – Pesakit-pesakit COVID-19 kategori 1 dan 2 yang ditempatkan di pusat-pusat pengasingan ketika ini adalah untuk memantau tahap kesihatan golongan berkenaan.

Pemeriksaan seperti suhu badan dan tekanan darah juga akan dilakukan oleh jururawat dan doktor secara berkala tetapi jika didapati mereka mengalami sesak nafas atau demam berterusan maka mereka akan diasingkan dan dipindahkan ke Pusat Pengasingan Kebangsaan (NIC).

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar menjelaskan perkara itu ketika menjawab soalan mengenai perkembangan pesakit kategori 1 dan 2 yang ditempatkan di pusat-pusat pengasingan, semasa sidang media hari ini.

Yang Berhormat Dato juga menjelaskan yang kebanyakan pesakit ditempatkan di pusat itu sememangnya memahami keperluan mereka dimasukkan ke tempat itu adalah untuk mencegah mereka daripada bertemu orang lain dan menjangkiti ahli keluarga yang tinggal satu bumbung selain memantau tahap kesihatan mereka.

“Jika mereka menunjukkan gejala, jadi ia lebih mudah untuk mengasingkan dan membawa mereka ke NIC, Tutong,” jelas Yang Berhormat Dato.

Dalam pada itu, beliau juga menasihati golongan yang telah diasingkan itu untuk menggunakan masa lapang mereka bagi membuat perkara-perkara yang berfaedah semasa tempoh tersebut dan jangan menganggapnya seperti sedang bercuti atau staycation.

Beliau juga mengingatkan para pesakit berkenaan untuk tidak membawa balik barang-barang yang ada di pusat itu setelah mereka dijadualkan untuk pulang ke rumah masing-masing kerana barangan tersebut akan digunakan nanti untuk pesakit seterusnya.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -