Budak perempuan 10 tahun dijadikan bom manusia

KANO, Nigeria, 1 Jan – Seorang cedera teruk apabila seorang pengebom nekad berusia 10 tahun meletupkan dirinya dalam serangan malam Tahun baru di timur laut bandar Maidguri, Nigeria, menurut saksi dan pekerja bantuan memberitahu AFP hari ini.

Budak itu menghampiri khalayak ramai yang membeli mi daripada seorang peniaga jalanan di kawasan kastam bandar sekitar jam 9:30 malam dan meledakkan bahan letupannya, menurut mereka.

Meskipun tiada siapa bertanggung-jawab, serangan bagaimanapun mempunyai tanda-tanda Boko Haram yang terkenal kerana menggunakan pengebom berani mati, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak perempuan uda, menyerang sasaran awam.

“Budak itu berjalan ke arah orang ramai namun dia meletupkan diri sebelum sampai ke sasaran,” kata saksi, Grema Usman yang tinggal di kawasan itu. “Dia mati serta merta, manakala seorang cedera parah selepas dia terkena serpihan tajam.”

“Berdasarkan daripada mayat, budak itu berusia sekitar 10 taun,” kata Usman.

Seorang pekerja bantuan terlibat dalam pemindahan mayat, juga memberikan anggaran serupa usia pengebom itu.

“Budak perempuan itu jelas sekali tidak lebih daripada 10 tahun dan ini boleh menjadikan dia gementar, membuatkan dia meledakkan bahan letupan awal,” kata pekerja bantuan itu. – AFP