Budak Syria tanpa tangan rindukan keluarga

SHARON – Ahmad Alkhalaf telah melalui tahun yang sibuk. Beliau telah menghadiri majlis ucap tama Union Presiden Demokrat Barack Obama Negeri sebagai tetamu khas kongres. Dia belajar untuk berbasikal dan Rollerblade, mengambil kelas seni mempertahankan diri dan gimnastik serta menghabiskan musim panasnya bermain bola sepak dan berenang di dalam perkemahan sehari di pinggir bandar Boston.

Beliau juga telah menerima sepasang tangan palsu pertamanya selepas terkena bom di kem pelarian yang juga membunuh tiga orang adik-beradiknya tiga tahun yang lalu.

Tetapi beliau seorang budak lelaki Syria berusia 11 tahun menetap untuk setahun lagi di rumah keluarga angkatnya, dia berkata impiannya adalah untuk bersatu semula dengan ibu dan empat adik-beradik yang masih hidup, yang tinggal di Istanbul.

“Saya mahu ibu saya datang ke sini,” katanya baru-baru ini semasa beliau sedang bermain bola sepak di taman.” Saya rasa seperti kehilangan ibu saya. Sudah terlalu lama. Saya tidak dapat menahannya lagi.”

Bapa Ahmad, Dirgam Alkhalaf, berkata harapan mereka sebahagian besarnya adalah bergantung kepada presiden Republikan yang baru dilantik Donald Trump yang berjanji untuk menyekat aliran warga Syria dan orang Islam ke Amerika Syarikat.

Ahmad Alkhalaf melutut dengan rakan-rakannya selepas berdoa. – AP
Ahmad Alkhalaf melutut dengan rakan-rakannya selepas berdoa. – AP
Ahmad Alkhalaf berhenti seketika dalam sesi membuat kad bagi kanak-kanak pelarian di Syria semasa kem sehari untuk kanak-kanak Islam tempatan di Sharon. – AP
Ahmad Alkhalaf berhenti seketika dalam sesi membuat kad bagi kanak-kanak pelarian di Syria semasa kem sehari untuk kanak-kanak Islam tempatan di Sharon. – AP

Alkhalaf telah memohon suaka dan berharap untuk membuat petisyen bagi ahli keluarga yang lain jika dia dan Ahmad dibenarkan untuk tinggal.

“Saya hanya boleh berharap dia akan melakukan perkara yang betul,” kata Alkhalaf mengenai Trump menerusi penterjemah. “Tidak kira apa orang kata, saya merasa optimis.”

Pegawai pasukan peralihan rasmi Trump tidak membalas e-mel dalam memberi komen mengenai kes keluarga tersebut.

Alkhalaf berkata beliau tidak boleh kembali ke Turki selepas memberikan status penduduk sementara di sana. Berbalik kepada Syria, di mana keluarga Muslim Sunni tinggal di luar bandar bergolak di Aleppo, juga bukan satu pilihan.

“Tiada apa lagi yang tinggal di Syria. Rumah kami telah musnah; Kerajaan sedang mencari kami,” kata beliau merujuk kepada rejim Presiden Syria Bashar Assad, yang beliau katakan atas menjalankan pengeboman 2013. “Saya tidak tahu kemana hendak dituju jika AS tidak memahukan saya.”

Bapa dan anaknya hidup bersama-sama dengan sekumpulan keluarga Islam sejak ketibaan mereka pada bulan Jun 2015 dengan visa perubatan untuk Ahmad.

Alkhalaf bekerja sebagai pengawal keselamatan di sebuah masjid selepas menerima permit kerjanya pada bulan Julai lalu. Beliau berharap untuk mengambil peperiksaan lesen memandunya tidak lama lagi.

Cetusan emosi perpisahan telah memberi kesan buruk kepada keluarga, kata Alkhalaf.

Anak bongsunya di Turki telah mengahadapi masalah kesihatan seperti asma, isterinya sedang dirawat atas tekanan darah tinggi dan Ahmad tidak dapat tidur dengan baik, akibat trauma dengan trajedi letupan bom itu.

“Dari segi emosi, saya sangat letih,” kata Alkhalaf. “Jika kita semua bersama-sama, saya berpendapat bahawa kebanyakkan kami akan berasa lebih baik. Ia adalah separuh perjuangan.”

Ahmad sering berbual dengan ibunya dan tahu akan keperitan ibunya yang menyara adik-adiknya. Keluarga beliau sebahagian besarnya tinggal di pusat amal masyarakat Islam di New England dan apa yang mampu Alkhalaf berikan adalah upah gajinya.

Ahmad Alkhalaf bermain bola sepak bersama dengan kawan-kawannya semasa kem sehari untuk kanak-kanak Islam tempatan. – AP
Ahmad Alkhalaf bermain bola sepak bersama dengan kawan-kawannya semasa kem sehari untuk kanak-kanak Islam tempatan. – AP
Ahmad Alkhalaf (kiri) semasa bermain menangkap bendera dengan rakan-rakannya di kem perkemahan sehari itu. – AP
Ahmad Alkhalaf (kiri) semasa bermain menangkap bendera dengan rakan-rakannya di kem perkemahan sehari itu. – AP
Ahmad Alkhalaf tersenyum semasa bermain dengan rakan-rakannya. - AP
Ahmad Alkhalaf tersenyum semasa bermain dengan rakan-rakannya. – AP

Ahmad berkata, dia cuba untuk menenangkan ibunya dengan memberitahu perkembangan beliau tentang perkara-perkara baru yang dia hadapi.

“Saya cuba untuk membuat dia gembira, tetapi ia adalah sukar,” kata Ahmad.

Dia telah mendaftar dalam gred empat di sebuah sekolah di pinggir bandar Boston pada musim luruh lalu. Dia sedang menunggu pasangan tangan terbarunya yang lebih canggih. Dan beliau berharap untuk menyertai pasukan bola sepak pada musim bunga ini.

Pegawai-pegawai di Heights Elementary mengatakan tekanan yang Ahmad hadapi tidak menunjukkan atau memberi kesan kepada persekolahannya. Jika ada apa-apa yang mereka katakan, mereka berkata, mereka kagum dengan berapa cepatnya dia menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, di mana beliau sedang menerima terapi fizikal, sesi membaca secara bersemuka dan bantuan matematik dan sokongan-sokongan lainnya.

“Dia benar-benar mahu bergaul dengan orang ramai dan memahami perkara-perkara baru dalam pelbagai peringkat,” kata Holly Geiger, guru Ahmad. “Dia tidak malu, dan saya fikir itu membantunya.”

Para penyokong sengaja memenuhi jadual Ahmad, kata Nabil Jalal, seorang penduduk Sharon yang merupakan antara mereka yang membantu Ahmad dan bapanya.

Semasa Ahmad mengikuti sesi seni dan kraf, Jalal bimbang bagaimana tahun baru ini akan membawa mereka.

“Anda tidak boleh mempunyai sepasang ibu bapa dan tidak yang lainnya, tidak kira bagaimana baik kehidupan di sini,” kata Jalal. “Ada bahagian besar yang hilang.” – AP