Budapest destinasi menarik buat penggambaran Hollywood

BUDAPEST – Kebanyakan artis-artis Hollywood seperti Ryan Gosling, Harrison Ford dan Hugh Jackman menghadapi kesukaran untuk tidak mengakui bahawa Budapest memang sebuah lokasi yang hebat untuk penggambaran filem-filem Hollywood.

Antara sebab utama ialah tindakan Budapest yang memberikan cukai yang rendah terhadap mana-mana produksi filem untuk melakukan penggambaran di negara itu malah kelengkapan teknologi canggih yang kini mula menguasai negara itu.

Antara filem-filem berjaya yang telah menggunakan bandar Budapest seperti SPY dan Inferno membuatkan Budapest sebagai salah satu hab bagi tayangan dan penggambaran hebat filem-filem dari Hollywood. Bintang Hollywood, Tom Hanks, yang sudah berusia 60 tahun dan terkenal dalam watak beliau melalui filem, ‘Da Vinci Code’ telah menghabiskan beberapa minggu di bandar tersebut untuk menjalani beberapa babak di dalam filem Inferno.

“Hanks menggesa untuk tinggal lama di bandar itu dan menanggapnya sebagai sebuah bandar yang terindah di dunia,” kata salah seorang wakil jurucakap Tom Hanks kepada wartawan AFP.

Budapest menjadi sebuah bandar raya yang kembali aktif sebagai sebuah hab dalam mana-mana penggambaran filem-filem Hollywood dan baru-baru ini, bandar raya tersebut akan menjadi lokasi utama untuk penggambaran lima buah filem dan salah satunya ialah ‘Blade Runner’, sebuah filem susulan yang telah diterbitkan pada tahun 1982 yang berunsurkan sains fiksyen.

Budapest menjadi sebuah bandar raya yang kembali aktif sebagai sebuah hub dalam mana-mana penggambaran filem-filem Hollywood. – AFP
Budapest menjadi sebuah bandar raya yang kembali aktif sebagai sebuah hub dalam mana-mana penggambaran filem-filem Hollywood. – AFP

Sebuah majalah untuk keluaran Januari ini telah menunjukkan beberapa keping gambar Gosling yang sedang bergaya di kawasan-kawasan yang menarik dan menakjubkan di Budapest.

Perkara itu sedikit sebanyak memberikan impak yang positif khususnya dalam sektor pelancongan dalam negara itu. Kejayaan majalah tersebut dalam memasarkan bandar raya itu menerima respons yang baik walaupun turut menerima beberapa komen yang negatif.

Salah satu gambar yang dirakam telah dilihat cuba menimbulkan satu unsur politik yang memberikan sedikit kesan kepada sesetengah individu.

Panggung wayang besar

Salah seorang pemilik siaran TV di Hungary, TV2 sangat dekat dengan Andy Vajna yang mana terkenal sebagai pesuruhjaya filem Hungary sejak tahun 2011 dan sedikit sebanyak memberikan banyak lagi peluang untuk para penerbit filem-filem Hollywood untuk bekerjasama dengan Andy malah Andy dikenali sebagai ‘Master’ untuk tayangan hebat di Budapest. Andy Vajna sebelum ini terkenal sebagai seorang penerbit yang bertanggungjawab dalam menghasilkan beberapa filem terkenal Hollywood seperti Rambo dan juga Terminator.

Andy Vajna juga merupakan insan yang bertanggungjawab dalam meningkatkan reputasi Budapest dalam menjadikan Budapest sebagai lokasi yang terbaik dalam penggambaran beberapa buah filem terkenal di dunia sekali gus menaikkan kehebatan Budapest sebagai bandar raya terindah di dunia.

Andy telah membuka sebuah studio terkenal, Korda Studio dan telah dibuka hampir satu dekad yang lalu. Studio ini terletak di tengah ladang anggur yang luas iaitu kira-kira 20 kilometer dari kawasan ibu negara.

Lokasi studio itu sebelum ini merupakan sebuah pangkalan tentera untuk tentera komunis di negara itu dan lokasi ini merupakan lokasi hebat buat penggambaran sebuah filem terkenal lakonan Matt Damon dalam filem Marikh yang telah dikeluarkan pada tahun lepas. Studio itu telah menggunakan tanah-tanah merah bagi memperhebatkan lagi filem supaya ia lebih kelihatan realistik dan dramatik.

Namun walaupun Budapest mengalami perkembangan hebat dalam dunia perfileman, Budapest ada kalanya disalah ertikan sebagai Beijing, China.

Sekitar 100 buah syarikat kini telah bekerja dalam industri filem di Hungary dan menggaji kira-kira 4,000 orang malah syarikat-syarikat ini mampu menjana pengeluaran AS yang besar. – AFP
Sekitar 100 buah syarikat kini telah bekerja dalam industri filem di Hungary dan menggaji kira-kira 4,000 orang malah syarikat-syarikat ini mampu menjana pengeluaran AS yang besar. – AFP
Dengan berlatarbelakangkan sebagai sebuah negara yang semakin berkembang dengan pembangunan teknologi membuatkan Budapest sebagai platform yang kedua hebat selepas bandar raya London khususnya di benua Eropah. – AFP
Dengan berlatarbelakangkan sebagai sebuah negara yang semakin berkembang dengan pembangunan teknologi membuatkan Budapest sebagai platform yang kedua hebat selepas bandar raya London khususnya di benua Eropah. – AFP

Bandar raya purba di China ini pernah menyamar menjadi sebuah lokasi untuk beberapa buah bandar raya utama seperti Paris, Vienna dan juga Moscow untuk beberapa buah filem yang lain.

Bakat semakin diasah

Dengan berlatarbelakangkan sebagai sebuah negara yang semakin berkembang dengan pembangunan teknologi membuatkan Budapest sebagai platform yang kedua hebat selepas bandar raya London khususnya di benua Eropah.

“Kami telah berjaya mengekalkan satu kapasiti untuk lebih banyak pengeluaran dan perkembangan khususnya dalam bidang teknologi,” kata Daniel Kresmery kepada wartawan AFP.

Berbalik pada tahun 2001, Hungary telah memperkenalkan satu undang-undang cukai yang membolehkan pembuat filem untuk menerima 25 peratus pengurangan cukai daripada harga kos-kos pembayaran mereka semasa berada di Hungary.

Skim undang-undang itu telah berupaya menarik lagi minat pengusaha-pengusaha filem di Hollywood. Pada tahun 2016, sektor produksi di negara itu telah menerima sekitar AS$280 juta dilaburkan di Hungary berbanding AS$105 pada tahun 2011.

“Sektor produksi telah membentuk sekitar 0.15 peratus keluaran mata kasar Hungary dan tertinggi di benua Eropah,” kata Agnes Havas, pengarah kumpulan wang Filem Nasional yang dilaksanakan di Vajna kepada wartawan AFP.

Sekitar 100 buah syarikat kini telah bekerja dalam industri filem di Hungary dan menggaji kira-kira 4,000 orang malah syarikat-syarikat ini mampu menjana pengeluaran AS yang besar dan di sebalik perkembangan itu, pihak industri hiburan Hungary juga mampu mengeluarkan filem yang berkualiti dan baru-baru ini telah menerima beberapa anugerah dalam filem yang terbaik.

“Perkhidmatan yang telah diberikan kepada pengusaha-pengusaha itu oleh pihak kerajaan Hungary adalah benar-benar bahagian atas permainan mereka dan kami sebenarnya berbangga dengan perkara ini,” kata salah seorang pembikin filem bebas yang baru sahaja selesai membuat penggambaran filem terbarunya di bandar raya tersebut. – AFP