Thursday, June 8, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Budaya dan seni dalam Pentarama Perayaan Hari Keputeraan

  Oleh Hajah Saemah Kepli

   

  KUALA BELAIT – Jabatan Penerangan, Jabatan Perdana Menteri melalui Unit Kenegaraan, Bahagian Kenegaraan dan Kemasyarakatan telah menganjurkan Persembahan PENTARAMA sempena Sambutan Perayaan Ulang Tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Ke-71 tahun yang telah berlangsung di Pentas Perayaan, Kuala Belait baru-baru ini.

  Beberapa pengisian persembahan menarik telah diadakan dari awal hingga akhir persembahan tersebut. Persembahan Pentarama pada tahun ini turut menampilkan penyanyi dari warga Jabatan Penerangan yang bakatnya dicungkil melalui Pertandingan Bintang Penerangan yang telah diadakan bulan April tahun lepas.

  Di samping itu buat julung kalinya Pentarama tahun ini, menampilkan pelakon sketsa drama yang terdiri daripada warga Jabatan Penerangan, selain turut dimeriahkan lagi dengan persembahan daripada artis-artis undangan tempatan seperti Dayang Hasrina, Awang Andie Othman yang diiringi oleh Kumpulan Pencaragam Chemistry Coustic.

  Lawak seni

  Turut mencuit hati para penonton adalah gelagat lawak jenaka persembahan pelawak tanah air yang tidak asing lagi Hajah Kasumawati atau lebih dikenali sebagai Dang Kasum dan Awang Firdaus.

  Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis tersebut ialah Ahli Majlis Mesyuarat Negara Daerah Belait, yang juga Pemangku Penghulu Mukim Labi/Ketua Kampung Gatas Labi 1, Yang Berhormat Awang Hanapi bin Mohd Siput, juga turut hadir ialah Pemangku Timbalan Pengarah Penerangan, Dayang Hajah Noorashidah binti Haji Aliomar, yang juga selaku Pengerusi Pentarama 2017.

  Hadir selaku tetamu kehormat ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara Daerah Belait Yang Berhormat Awang Hanapi.
  Hadir selaku tetamu kehormat ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara Daerah Belait Yang Berhormat Awang Hanapi.

  Pentarama diadakan antara lain bertujuan untuk menyalurkan mesej pendidikan, kenegaraan dan keagamaan kepada masyarakat melalui hiburan, dalam menyuntik moral yang positif bagi menyokong dan menggalakkan orang awam ke arah meningkatkan semangat patriotik, bernegara, bermasyarakat dan berkerajaan.

  Persembahan Pentarama malam tersebut, dimulakan dengan persembahan Tarian Jipin Dindang Disayang oleh Kumpulan AJ Dancers sebagai pembuka tirai persembahan dan seterusnya diikuti dengan lagu tema ‘Pentarama’ dan ‘Dirgahayu’ oleh para artis Pentarama.

  Persembahan seterusnya

  Persembahan Pentarama akan diteruskan di seluruh daerah, iaitu pada 26 Julai ianya akan diadakan di Pentas Perayaan kawasan Lapang berhadapan Hospital Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah Pekan Tutong, seterusnya bagi daerah Temburong pula ianya akan diadakan pada Sabtu 29 Julai bertempat di Pentas Perayaan kawasan Padang Dewan Kemasyarakatan Pekan Bangar Daerah Temburong.

  Orang ramai adalah dialu-alukan untuk datang menyaksikan persembahan Pentarama bersama ahli keluarga dan rakan-rakan bagi memeriahkan lagi persembahan tersebut diadakan bersempena Sambutan Perayaan Ulang Tahun Hari Keputeraan KDYMM Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam ke-71 Tahun Bagi Tahun 2017.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -